200 alumnes de Berga participen en un projecte de Creu Roja i la Fundació del Barça sobre refugiats

El programa té l'objectiu de promoure l'educació en valors, fomentar la inclusió de les persones refugiades a través de l'esport i implicar-hi infants i famílies.

Publicat el 08 de maig de 2019 a les 18:05
Actualitzat el 08 de maig de 2019 a les 20:15
Amb motiu del Dia Internacional de la Creu Roja, s'ha estrenat a Berga el projecte "Tant se val d'on venim", una iniciativa conjunta de la Fundació Barça i la Creu Roja a Catalunya. El programa té l'objectiu de promoure l'educació en valors, fomentar la inclusió de les persones refugiades a través de l'esport i implicar-hi infants i famílies.

A la jornada hi han participat uns 200 alumnes de centres educatius de Berga, que han fet tallers i han assistit a un espectacle de titelles a la plaça Europa. La presidenta de Creu Roja Berguedà, Montse Pont, ha explicat que es tracta d'una iniciativa "de sensibilització i treball de valors" amb els més menuts, en la qual han pres part els alumnes de 2n de primària del conjunt d'escoles de la ciutat de Berga. Paral·lelament, durant el matí, hi ha hagut una jornada formativa per a mestres i agents educatius, on s'han presentat recursos per a la sensibilització sobre els desplaçaments forçats al món. "Per tal que els mestres puguin conèixer aquestes eines i les puguin transportar a les seves aules el curs vinent", ha afirmat Pont.

"Berga és una ciutat acollidora", ha defensat. "Creu Roja Berguedà hi té el Centre de Refugiats des de l'any 2016, per tant és un treball que des d'aquí ja fa temps que estem fent, com a ciutat solidària la nostra ha estat una ciutat 10", ha manifestat la presidenta de Creu Roja.
 

Roda de premsa de presentació de 'Tant se val com venim'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Actualment, a Berga hi ha 47 persones refugiades, però durant tot aquest temps han passat per Berga 278 demandants d'asil. "En aquests moments, hi ha 17 veneçolans, 13 colombians, 5 russos i altres persones de diferents països com Algèria o Marroc", ha enumerat Pont. "Hem volgut fer una jornada on treballem els valors de la diversitat conjuntament amb la Fundació del Barça. A través de l'esport, ells ens ajuden a transmetre aquests valors com ho estan fent, i ens permeten traslladar-los als infants des de ben petits, per tal que la societat els tinguin integrats", ha relatat la presidenta de Creu Roja. 

Montse Pont ha repassat els objectius de l'activitat als mitjans, acompanyada de Tono Tombas, representant de la Fundació del Barça, així com de Joan Cots del Consell de Solidaritat de la Federació de Penyes Blaugrana, i de Joan Burniol, president de la Federació de Penyes Blaugranes Bages, Berguedà i Cerdanya. La campanya "Tant se val d'on venim", segons han ressaltat, té com un dels seus eixos principals la sensibilització social i la integració dels afectats per la crisi migratòria que pateix Europa, especialment a causa dels conflictes bèl·lics que estan patint països de l’Orient Mitjà, Síria, l'Afganistan o l'Iraq.

Per tal d'arribar als més menuts, es realitzen diferents tallers i s'ofereix una obra de teatre on s'escenifica, a través de la història d'una pilota, la situació "de qui arriba i té por de com el rebran", però també des de la perspectiva inversa. A través de diferents escenes, s'intenta explicar els més petits que "com més diversitat hi hagi, molt millor", ha puntualitzat Montse Pont. 
 

Activitats amb alumnes de les escoles de Berga aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El nostre objectiu és que nens i nenes que estan arribant de fora puguin integrar-se i siguin ben rebuts per la resta d'infants i per la societat. Com a marca i com a atracció, els més petits quan veuen la marca Barça hi prenen més atenció", ha defensat Tono Tombas de la Fundació del Barça. El president de la Federació del Bages, Berguedà, Cerdanya, ha fet referència a la derrota contra el Liverpool a la Champions, per recordar que el que fa que el Barça sigui sempre "més que un club" són les activitats que "van més enllà dels resultats del futbol, el bàsquet i la resta de seccions". 

Segons ha afirmat Joan Cots, del Consell de Solidaritat de les Penyes, el projecte "Tant se val d'on venim" va començar el 2015, amb l'objectiu d'ajudar a "aquests nens que han perdut la família, el seu carrer, la seva escola i la seva vida" i per conscienciar-ne la societat.
 

'Tant se val d'on venim', una activitat de Creu Roja Berguedà i la Fundació Barça. Foto: Pilar Màrquez Ambròs