Un total de 13 associacions de veïns de Berga s'han unit per presentar unes propostes d'esmena a l'Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de la capital berguedana, aprovada en el decurs del ple ordinari del mes de juliol. Les entitats consideren que el document presenta un seguit de mancances que l'equip de govern i el conjunt de grups del plenari haurien de revisar, algunes referents a aspectes de la convivència i la seguretat que preocupen des de fa temps als col·lectius signants. A més, també comparteixen que s'han sentit menystinguts en el procediment de redacció, malgrat les promeses inicials de fer-los més partícips en l'elaboració del text.
Les al·legacions -prop d'una vintena- han estat consensuades i ja entrades a través del registre municipal per part de les associacions de veïns del Carrer Major, Capdamunt de la Vila, Font del Ros, Tossalet de les Forques, Santa Eulàlia, Barri Vell, La Valldan, Quatre Barris, Plaça Sant Ramon, Casampons, Parany, Cal Rosal, i Carrer Pietat. En un comunicat de premsa, comparteixen el "malestar i descontentament" per la forma que ha quedat redactada definitivament l’ordenança, pel fet que "no recull les propostes ni les solucions a les actuals problemàtiques sobre inseguretat i civisme que està patint reiteradament la Ciutat de Berga".
La relació entre aquest reglament i les entitats veïnals "ve de lluny", segons han detallat per part de les associacions a Nació Berguedà. La preocupació per algunes situacions i casuístiques conflictives massa habituals a parer seu, van fer que diferents representants establissin un contacte fluid amb la Policia Local i el mateix equip de govern, amb trobades que de seguida van enfocar la tasca en la redacció de la nova ordenança. En les reunions inicials per a l'execució d'aquest treball, indiquen, se'ls va convocar i van poder formar part.
Però aviat van quedar sense notícies noves al respecte, restant informats mitjançant les preguntes que, els darrers anys, han fet els grups de l'oposició en diferents plenaris. La "sorpresa", assenyalen, va ser veure com formava part del ple del juliol i s'aprovava, però sobretot, ho va ser comprovar que bona part d'aquelles conclusions i diagnòstics inicials no formaven part o no quedaven prou ben representades en l'ordenança final, exposada públicament aquest agost.
A trets generals, algunes de les reformulacions que suggereixen les associacions tenen a veure amb qüestions com la neteja viària i la gestió de la recollida de residus, l'horari d'obertura comercial i la venda d'alcohol, la vetlla de l'ordre públic i la seguretat ciutadana, la gestió de la circulació de vehicles de mobilitat personal o la cura de l'estat dels edificis, entre altres. En definitiva, "accions i solucions per afavorir la millora de la convivència". De fet, des de les associacions són especialment crítiques amb el format final del reglament, la qual titllen de poc acurada: "Tenim la sensació que hi ha hagut una manca d'interès perquè surti una ordenança endreçada i trobem que no reflecteix solucions a les problemàtiques de Berga".
En aquest sentit, des de les entitats han assenyalat també que "el contingut de l'ordenança presenta serioses deficiències jurídiques i lingüístiques que no són pròpies d’uns serveis tècnics de l’Administració", com és el cas de la referència al tràfic d'estupefaent com a trànsit, a tall d'exemple. "És una forma de fer un toc d'atenció perquè siguin més curosos quan surten documents oficials", argumenten.
Amb tot, les associacions de veïns insten al consistori a què "reconsideri de nou l'ordenança, s’hi introdueixin les propostes i esmenes exposades, i es torni a sotmetre a valoració", amb la finalitat afegida que "es compti més amb les associacions de veïns".