Berga torna a adherir-se a la Nit Europea de la Recerca organitzant una jornada enfocada en la divulgació científica. La proposta està impulsada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center, l’Institut de Ciències Fotòniques, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, Tèxtils.CAT i l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona.
La iniciativa tindrà lloc el 27 de setembre, arrencant amb uns tallers científics per a l’alumnat d’ESO i Batxillerat que es desenvoluparan al claustre del Convent de Sant Francesc. En concret, els joves participaran en activitats sobre les aplicacions actuals dels materials tèxtils avançats, les aigües subterrànies, el nexe aigua-energia, el redescobriment del planeta a través d’un superordinador i la criptografia quàntica en comunicacions crítiques. En paral·lel, s’ha programat una gimcana de jocs d’investigació i descoberta per a l’alumnat de 6è de primària, que es farà al Parc del Lledó i al passeig de la Indústria. L’activitat constarà de tres proves que consistiran en la identificació de petjades i rastres d’animals amb claus dicotòmiques i guies de natura, la classificació d’animals i plantes en funció de l’origen, el grup i l’hàbitat, i la construcció de xarxes tròfiques amb animals i plantes.
Una altra de les propostes programades serà un espectacle musical interactiu per gaudir de les matemàtiques i titulat Matemusic: Els secrets de la corda. Amb una corda i tubs sonors, els assistents podran descobrir com es generen les vibracions, els acords i molt més. La combinació del violí de Núria Balcells i els experiments del científic Luis Carlos Pardo ensenyaran a entendre que, d’alguna forma, les matemàtiques i la música beuen de la mateixa font. L’espectacle és gratuït i obert a tota la ciutadania, i tindrà lloc a la Sala Casino (18.30 hores).
La Nit Europea de la Recerca a Berga finalitzarà amb un cicle de xerrades breus, d’entre 15 i 20 minuts, a càrrec d’investigadors berguedans de diferents àmbits científics. Intervindran:
- Rosa Casafont: Com l’autoconeixement des de la Neurociència i la Medicina preventiva pot ajudar-nos a cuidar la salut física i mental
- Pere Mujal: La mecànica quàntica: quotidiana i revolucionària
- Jordi Palau: Elements crítics per a la transició energètica i la seva presència als fons marins
- Marta Casadesús: El sector tèxtil actual: el camí cap a la sostenibilitat
- Oriol Tintó: Simulant la Terra: Redescobrint el nostre planeta a través d'un superordinador
- Jordi Llorens: Agricultura de precisió, un aprenentatge del passat per afrontar el futur
Les ponències es desenvoluparan al Convent de Sant Francesc, entre les 20.30 i les 23.00 hores. A més, hi haurà un espai de refrigeri i l’accés serà lliure per tal que tothom pugui assistir a les xerrades que prefereixi. La Nit Europea de la Recerca se celebra anualment l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa. L’objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida.