Berga esdevé ciutat cardioprotegida

La capital del Berguedà ha rebut la certificació gràcies a la xarxa de 25 desfibril·ladors externs automàtics que disposa i l'acció per a la formació de la ciutadania

Publicat el 16 de novembre de 2023 a les 15:25
El Consell Català de Ressuscitació ha atorgat a Berga el certificat de municipi cardioprotegit, d'acord amb els estàndards de qualitat de l'organisme. La capital berguedana compleix els requisits, tant materials com formatius, en l'àmbit de la cardioprotecció, fet que li ha permès obtenir la certificació.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Berga informa que la ciutat disposa d'una xarxa de 25 desfibril·ladors externs automàtics (DEA), 16 dels quals són d'organismes o entitats de caràcter públic, i 9 d'organismes o entitats de caràcter privat. La disponibilitat d'un DEA en un espai públic o en qualsevol entitat, empresa, establiment, servei o domicili particular i la seva utilització abans de l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’associa amb gairebé el doble de supervivència davant d’una aturada cardíaca fora de l’àmbit hospitalari.

En concret, un desfibril·lador extern automàtic és un aparell segur i efectiu que permet realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d'una persona en aturada cardiorespiratòria minuts abans que arribi l'ajut professional. Els 25 desfibril·ladors han estat ubicats en zones estratègiques per facilitar-ne l’accés. Aquests aparells es poden localitzar en: dos vehicles de la Policia Local i un dels Bombers, la comissaria dels Mossos d'Esquadra, l'Ajuntament de Berga, el Teatre Municipal, el Casal Cívic i Comunitari, el Santuari de Queralt, el Pavelló Nou, el Pavelló de Suècia, el Camp Municipal d'Esports, les escoles de La Valldan, Vedruna, Fedac Xarxa i Santa Maria de Queralt, els instituts Guillem de Berguedà i Serra de Noet, les farmàcies Álvarez, Saz, Maria Cosp i Badia, el Consell Comarcal del Berguedà, el Centre Esportiu i d’Estètica Corporal, el BM Espai Fisio i l'Espai Dental Natura.

Així doncs, un espai cardioprotegit és el resultat d'una planificació específica i la dotació dels recursos adequats que permetin dur a terme les intervencions integrades en la cadena de supervivència. A banda de disposar d'una xarxa de desfibril·ladors ubicats en espais concorreguts que permetin aconseguir que el temps transcorregut entre la detecció de l’aturada i la primera descàrrega del DEA sigui inferior a cinc minuts, també cal impulsar accions de formació en reanimació cardiopulmonar de les persones actuants (les primeres persones que intervenen) segons els estàndards del Consell Europeu de Reanimació, la formació i la informació a la ciutadania i l'accés públic a la desfibril·lació. 

L'obtenció del certificat ha estat una tasca executada conjuntament pel consistori de la capital berguedana i l'Associació De Tot Cor. L’entitat va presentar diverses iniciatives en les convocatòries de pressupostos participatius de 2021 i 2022 per assolir l'objectiu de facilitar l'accés públic a la desfibril·lació. Per fer-ho, s'han adquirit nous aparells desfibril·ladors, vitrines i complements necessaris, s'han reubicat a l'espai públic els DEA que es trobaven a l'interior d'edificis públics, s'ha millorat la senyalització dels aparells i s'han fet sessions de formació i divulgació sobre suport vital bàsic i utilització del desfibril·lador. L'associació comptabilitza que s'han format unes 2.000 persones. Així, l'entitat ha programat una nova sessió sobre l'ús del desfibril·lador aquest dissabte, 18 de novembre, en el marc de la celebració de la ReFireta del Berguedà. Serà a la plaça de Sant Pere, de 10.00 a 14.00 hores.