L'investigador i metge de família berguedà Josep Vidal-Alaball, ha participat en la redacció de la novena edició del llibre de referència en medicina familiar i comunitària de l'Estat espanyol: Atención Primaria. Principios, organización y métodos en Medicina de Familia. En concret, ha escrit el capítol que tracta sobre les consultes no presencials, gràcies a la seva expertesa en telemedicina.
Josep Vidal-Alaball, que actualment ocupa el càrrec de cap de la Unitat de Recerca i Innovació de l'Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central - IDIAPJGol, ha comptat amb la col·laboració de dos experts més, el metge Eugeni Paredes de Lleida i la metgessa Iris Alarcón de Barcelona, ambdós membres de l'ICS i del Grup de Salut Digital de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Segons informa l'organisme sanitari en un comunicat de premsa, els tres facultatius han desenvolupat un "contingut innovador" que ofereix una "visió detallada sobre l'evolució i l’aplicació de les consultes a distància a l'atenció primària".
D'aquesta manera, Atención Primaria s'actualitza després de 10 anys sent un referent de la medicina familiar arreu d'Espanya, per adaptar-se a la nova realitat de l'atenció sanitària a l'Estat. El llibre es divideix en tres volums: el primer tracta dels principis, organització i mètodes en medicina familiar; el segon se centra en els problemes de salut tractats a les consultes d'atenció primària; i el tercer volum ofereix preguntes i respostes per a l'autoavaluació.
Tal com posen de manifest des de l'ICS Catalunya Central, aquesta obra és una "eina essencial per a metges, residents i altres professionals de la salut que vulguin aprofundir en la medicina familiar i comunitària". Per aquest motiu, el berguedà declara que "és un honor haver contribuït a la redacció d’un llibre que té tant prestigi dins de l'atenció primària a Espanya”. La novena edició de l'obra incorpora cinc nous capítols que aborden temàtiques d'actualitat com és el cas de la infermeria familiar i comunitària, l’atenció primària en crisis sanitàries, la salut de persones transgènere i l'ús de l’ecografia de capçalera.
Però, entre tots, posen en relleu el capítol dedicat a les consultes no presencials, un àmbit que "ha guanyat protagonisme en l'atenció primària gràcies a l'evolució de la telemedicina". "Amb la inclusió d’aquests nous capítols, el llibre no només es manté com una referència clau, sinó que s’adapta als nous reptes de la medicina del segle XXI", sentencien.