Així s'ha expressat el director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, que si bé ha precisat que "cada colònia és un món", ha apuntat que "és molt difícil avançar per separat". D'aquesta manera, Vidal ha reflexionat que "malgrat que les colònies es troben en diferents municipis, tenen un valor en el seu conjunt" i, per aquest motiu, és partidari de definir "un pla a 10, 15 o 20 anys vista" on la difusió s'estructuri "amb un articulat en conjunt que pugui tenir més pes".
"No podem anar a la Diputació de Barcelona sense el Consell Comarcal ni els Ajuntaments", assevera el director, que emfatitza la necessitat d'un full de ruta a mitjà o llarg termini per tal que "no canviïn les línies d'acció en funció del govern de torn".
És per aquest motiu que, tant des del Museu com de l'associació Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat, s'ofereixen a treballar i insten a les administracions a posar fil a l'agulla per a l'execució de propostes que obrin al món la realitat de les colònies i, sobretot, n'assegurin el futur.
La desaparició del Parc Fluvial, un "error garrafal"
De fet, la roda de premsa ha tingut lloc a l'edifici de l'antiga Estació de Tren de Cal Vidal, equipament que va quedar abandonat l'any 1973 amb la desaparició de la línia Manresa-Olvan, i que va ser rehabilitat i recuperat el 2004 per acollir la seu del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat. Aquesta institució no va acabar de consolidar-se i, previ a destinar l'espai al seu ús per a la promoció turística de la comarca, va tornar a quedar en desús el 2013. Actualment, el Museu de la Colònia Vidal té llogat l'espai com a part del seu equipament, malgrat que l'activitat que acull és molt puntual.És per aquest motiu que, per Ramon Viladomat, membre i promotor dels Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat, "el gran error del Berguedà va ser deixar perdre el Parc Fluvial", incidint que va ser un "error garrafal". Segons Viladomat, la finalitat d'aquest òrgan havia de ser el de la promoció de les colònies, motiu pel qual es va acabar constituint, l'any 2022, l'associació.
"Mai ningú va apostar per aprofitar el que tenim" reivindica Viladomat, que exposa que l'entitat vol "crear consciència als poder públics" per tal que s'impliquin més en la dinamització d'aquests espais. "L'administració té recursos i maneres de moure l'activitat cap a les colònies", referma, avançant que des dels Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat treballen per fer realitat un monogràfic sobre el Parc Fluvial.
Per la seva banda, la també membre de l'entitat Neus Santamaria, insta administracions, associacions de veïns i la mateixa agrupació a "mirar endavant", celebrant que, amb el pas dels anys, han guanyat el suport i implicació de nous actors com el Konvent de Cal Rosal. "Hem de creure'ns el que tenim, estimar-ho i gaudir-ho", ha sentenciat Santamaria.