Desarticulen dos grups criminals que havien comès diversos robatoris a Berga

L'operatiu policial Oikos de Mossos d'Esquadra ha detingut, des de desembre, els autors de fins a 81 robatoris en domicilis de Catalunya

Publicat el 30 de març de 2016 a les 20:00
L'operatiu policial Oikos dels Mossos d'Esquadra estava preparat per donar el cop definitiu al cas Santplanoi, el primer dels tres vinculats a organitzacions criminals que realitzaven robatoris en diversos punts de Catalunya, entre els quals el Berguedà. Havien de ser set detencions en dues entrades en domicilis del Raval de Barcelona. Era el 22 de desembre i feia més de dos mesos que investigaven un grup criminal format per set individus de nacionalitat albanesa que havien robat en, com a mínim, 18 cases unifamiliars del Maresme, els dos vallesos, el Berguedà, Osona i el Bages.

Però l'actuació no va sortir com estava previst i, un cop a dins, es van trobar els dos habitatges buits. El propietari de la immobiliària que els havia llogat els pisos els havia alertat que la policia anava al seu darrera i, sense perdre temps, van fugir la nit abans. Als dos pisos, però, van trobar indicis que van reforçar les proves que ja tenien contra ells, i el responsable de la immobiliària va ser detingut per obstrucció a la justícia.

"El grup criminal ja no és operatiu a Catalunya, estan tots set identificats i hi ha una ordre internacional de detenció", ha explicat el cap d'àrea d'investigació criminal de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, que ha afirmat que només és "qüestió de temps" que acabin detinguts. De fet, han relatat, és molt poc probable que realitzin un nou cop a Catalunya, ja que, ara hores d'ara, se sap que són a Alemanya. 

Segons la investigació policial, els set individus investigats treballaven en dos grups, els vespres, en cases amb les quatre parets al vent on no hi havia mai ningú a dins i s'enduien joies, diners i petits aparells electrònics. Quan actuaven amb èxit en una urbanització, acostumaven a repetir a la mateixa zona. Es movien amb vehicles robats de gamma alta, com el BMW X6 que va ser l'últim que van usar. Tots plegats eren amics des de feia temps, d'abans d'arribar a Catalunya.

El gran cop del cas Cucut

Diferent va ser el cas de l'organització criminal que l'operatiu policial Oikos de Mossos d'Esquadra va desmantellar el passat 16 de març practicant dotze detencions en el cas anomenat Cucut. En aquest cas, l'estructura era totalment jeràrquica, cada un dels quatre grups funcionava de manera franquiciada i només tenien en comú el seu cap, però no existia contacte entre elles.

En comptes de robar els vehicles per desplaçar-se, tenien el responsable d'un establiment de venda de cotxes de segona mà, de nacionalitat espanyola, que els facilitava l'eina de trasllat. Un cop completats els robatoris portaven les joies a un comerç de compra d'or, regentat per un ítalo-argentí, que les hi comprava i les feia fondre. En total se'ls atribueixen 48 robatoris a Catalunya, en cases unifamiliars i, també, actuaven al vespre. En aquest cas, van actuar en diversos punts de Catalunya, però no el Berguedà

I entremig, el cas Saab, amb dos georgians detinguts

Entremig dels dos darrers, l'operatiu policial Oikos va completar la detenció d'un grup de dos lladres georgians especialitzats en entrar els matins en pisos de nuclis urbans aprofitant que els seus inquilins eren fora. Segons fonts policials, en aquest cas els lladres feien servir el mètode bumping, que consisteix en trampejar el pany amb fils metàl·lics i de roba. Els lladres van ser sorpresos in fraganti pels agents dels Mossos mentre cometien un robatori en un pis de Cerdanyola del Vallès el passat 10 de febrer.

Els Mossos d'Esquadra els atribueixen 15 robatoris en pisos de Manresa, Seva, Berga, Sabadell i aquest de Cerdanyola. En alguns casos havien entrat en diversos pisos del mateix replà d'escala. El cas es va batejar amb el nom Saab, per la marca del cotxe que conduïen.