Diversos municipis del Berguedà marquen el rècord de temperatura en un mes de maig

La Quar, Viver i Serrateix, Guardiola de Berguedà i Bagà superen les màximes històriques de calor

Publicat el 23 de maig de 2022 a les 17:20
L'onada de calor d'aquest maig ja ha deixat les primeres xifres per a la història al Berguedà i al conjunt de Catalunya. Entre dissabte i diumenge, les poblacions de la Quar, Viver i Serrateix, Guardiola de Berguedà i Bagà van assolir els màxims històrics en un mes de maig des que hi ha dades.

la Quar, diumenge es va arribar als 34,7 °C. D'aquesta manera, se superava la marca anterior -obtinguda també aquest cap de setmana- de 33,6 °C de màxima, segons ha informat el Meteocat. A Viver i Serrateix, diumenge es va batre el rècord de maig dels seus 38 anys de dades, el petit municipi del sud de la comarca va tocar els 36,4 °C, superant els 33 °C del 30 de maig de 2001.

Per la seva banda, el meteoròleg Marc Noguera va informar a través del seu perfil de Twitter que la temperatura a Guardiola de Berguedà va situar-se aquest diumenge en 34,1 °C, superant així, l'anterior rècord de màxima en un mes de maig de 33,9 °C del 13 de maig del 2015. A Bagà, entre dissabte i diumenge es van batre els rècords a les estacions de Bagà nord, centre i sud. La del nord, dissabte va assolir els 34,8 °C, superant els 34 °C del 13 de maig del 2015. Al centre, diumenge es va arribar als 34,6 °C, trencant l'anterior record de 34,4 °C -també- del 13 de maig del 2015. Per últim, l'estació del sud va assolir, per primera vegada, els 34,6 °C, segons ha informat el meteoròleg Manel Cascante via Twitter. 

A la resta del país, la calorada d'aquest cap de setmana ha enfilat el termòmetre fins als 38,5 °C en les localitats de Castellbisbal (Vallès Occidental) i Anglès (la Selva), superant així, el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya, que estava en els 38,2 °C de Vinebre del 12 de maig de 2012.

La calorada ha tocat sostre al país amb temperatures tòrrides i màximes que han oscil·lat entre els 33 °C i els 38 °C a gran part de l'interior, especialment a la Catalunya Central, Vallesos, Ponent, Prepirineu i interior del Camp de Tarragona. Altres registres destacats són els 38,4 °C que comparteixen el Pantà de Siurana i Baldomar, els 38,3 °C de Caldes de Montbui, els 38,2 °C de Vilanova del Vallès i Artés, els 38,1 °C de Santa Coloma de Farners, els ​38 °C de Sant Salvador de Guardiola o els 37,9 °C de Cardona, segons les dades de les estacions del Meteocat.

A Barcelona també hi ha hagut rècord. En aquesta ocasió, però, el que s'ha batut no són xifres del 2012, sinó del 1914. Tal com ha informat el meteoròleg Alfons Puertas, feia 108 anys que les temperatures en un mes de maig no eren tan altes, a l'Observatori Fabra (muntanya del Tibidabo), s'ha registrat una temperatura de 34,4 °C. A la resta de la ciutat, les temperatures més altes han estat 33,8 °C al Zoo i 33,4 °C al Raval. Fins ara, el pic de temperatura se situava als 33,4 °C, temperatura del 31 de maig del 2001.

[h3]Caiguda de les temperatures[/h3]
L'entrada a la nova setmana ve acompanyat de pluges i una caiguda de les temperatures que posarà fi a l'episodi de calor. Aquest dilluns farà calor moderada, amb temperatures que poden arribar als 30 °C. A partir de dimarts, s'espera l'arribada de pluges al Berguedà que faran caure els termòmetres fins a 15 graus respecte a la temperatura d'avui. Les precipitacions s'allargaran fins dimecres i no serà fins dijous que el termòmetre començarà a remuntar. 

[plantillavirals]