El Berguedà vol fer un pas endavant en la recollida selectiva a través de contenidors intel·ligents

El Consell Comarcal col·locarà els nous dipòsits de deixalles en els municipis on no s'ha implantat el porta a porta i substituirà els contenidors de les illes d'emergència

24 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:02h
Josep Lara i Vicenç Linares, en acabar la seva compareixença.
Josep Lara i Vicenç Linares, en acabar la seva compareixença. | Lídia López
Assolir el 70% de reciclatge al Berguedà. Aquest és l'objectiu que el Consell Comarcal del Berguedà (CCB) s'ha marcat en la nova licitació del servei, que aposta per l'extensió a tots els municipis berguedans d'un model de recollida selectiva controlada amb la implantació de contenidors intel·ligents a tots els pobles on no s'ha desplegat el porta a porta, i la substitució també dels dipòsits de les illes d'emergència per aquests nous contenidors. Així ho han explicat el president del CCB, Josep Lara, i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, que han detallat que han buscat "models d'èxit que ja estan en funcionament" per tal que el Berguedà torni a ser la comarca capdavantera en reciclatge a Catalunya.

"El més important és que assolim, a tots els pobles, la mateixa qualitat i volum de reciclatge", ha incidit Lara, que ha compartit que ja fa dos anys que l'equip de govern comarcal treballa i s'ha reunit amb els diferents agents per trobar un model "de consens". En concret, el nou sistema introdueix els contenidors intel·ligents, uns nous dipòsits on abocar els residus de les diferents fraccions que es reciclen al Berguedà (a excepció del vidre, que mantindrà els contenidors oberts com fins ara) mitjançant la identificació de l'usuari. Però, a diferència de les actuals illes d'emergència presents en els municipis on es fa la recollida porta a porta, l'autenticació serà en cada contenidor.

És a dir, que mitjançant una targeta o una aplicació mòbil, la persona que vulgui dipositar les seves deixalles s'haurà d'identificar en cada una de les fraccions. Aquest fet, a banda de contribuir en una millor separació dels residus, permetrà limitar els usos del contenidor de la resta, per tal que la ciutadania no es vegi temptada d'abocar tots els seus residus en aquesta fracció, realitat que ara es comprova en la majoria de les 19 poblacions berguedanes on no està present el porta a porta i els contenidors són oberts. De la mateixa manera, també s'implementarà a les illes d'emergència, que passaran a ser obertes amb els nous contenidors, per així dotar de menys intimitat als possibles infractors i dissuadir-los.
 

El panell que detecta les targetes en un contenidor intel·ligent de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa


 

Objectiu: tornar a ser capdavanters

Amb aquest avenç en els municipis on no hi ha el porta a porta, i la millora del sistema dels que l'utilitzen, el Consell Comarcal espera poder millorar les seves dades de reciclatge, amb la xifra del 70% com a primer gran objectiu a assolir. I és que, tal com ha exposat Linares, malgrat que el volum de reciclatge se situï al 80% en les poblacions amb porta a porta, la mitjana comarcal és d'entre el 60 i el 65%. Com a model d'inspiració i principal competidor en la cursa per liderar el reciclatge a Catalunya, hi ha la Conca de Barberà, on el seu Consell Comarcal, juntament amb els ajuntaments, ha dissenyat un model de recollida de residus adaptat a la realitat de cada territori, establint tres sistemes diferenciats en funció del municipi: el porta a porta, els contenidors tancats i el model mixt. Amb aquest model, la comarca va passar de reciclar un 60% el 2020 a un 80% el 2021, relegant al Berguedà a la segona posició en el rànquing del reciclatge català.

Un altre dels sectors sensibles i que el CCB ha tingut en compte a l'hora de dissenyar el nou concurs són els establiments turístics disseminats i els de gran volum d'usuaris. En primer lloc, pel que fa a les cases rurals, de colònies o agroturístiques que es troben allunyades dels nuclis on hi pugui haver contenidors, es permetrà als propietaris si prefereixen traslladar ells mateixos les deixalles als punts indicats o que l'empresa adjudicatària del servei de recollida l'inclogui en les seves rutes, amb trajectes pactats, i funcionar dins del sistema del porta a porta. I pel que fa als càmpings, es col·locaran els mateixos contenidors i els gestors del servei seran els encarregats de vetllar pel seu bon ús.

També hi haurà modificacions en la recollida de les fraccions en els municipis amb porta a porta, ja que s'introduiran camions amb doble capacitat per tal que, en un sol trajecte, es puguin recollir dues tipologies de residus. Això, a banda de ser més econòmic, resulta més sostenible pel que fa a l'impacte mediambiental. Ara bé, implicarà canvis en l'organització del servei en indrets com l'Alt Berguedà, on ara mateix es recull una tipologia de residu cada dia.
 

En vigència de cara al 2024

El nou model de recollida selectiva es portarà a debat el dilluns vinent, en un ple extraordinari del Consell Comarcal. La idea de l'equip de govern és que s'aprovi amb el consens de tots els grups, i que això permeti començar a fer realitat el nou sistema tan aviat com sigui possible. Així, en un escenari sense al·legacions ni impugnacions per part de cap agent implicat, el concurs es podria adjudicar de cara al mes de juliol, quan l'empresa comptaria amb un marge d'implementació de sis mesos. Per tant, la totalitat del nou sistema podria estar vigent de cara a l'any vinent.

Aquesta implantació, tal com han recalcat el president i el conseller, anirà acompanyada d'una tasca d'acompanyament i pedagogia cap a la ciutadania. Així, el CCB preveu incorporar personal que es dediqui exclusivament a l'atenció a les persones per tal d'oferir-los consells personalitzats, resoldre incidències, tramitar informes, i si s'escau, fer actes de denúncia per males praxis. 

D'aquesta manera, el plec de bases que el Consell Comarcal debatrà dilluns inclou una licitació per vuit anys, prorrogable a dos més, amb un cost anual d'aproximadament 4,1 milions d'euros.