[noticia]27132[/noticia]
"Des de Berga Grup Independent demanem que es consideri la possibilitat de recuperar aquest nom històric de l'Hospital Sant Bernabé", escriuen a la carta on, a més a més, proposen al conseller que "si es creu oportú, es faci un referèndum a la ciutadania de Berga per tal de decidir el canvi definitiu de nom". És a dir, BeGI obre la porta a la celebració d'una consulta a la ciutat perquè siguin els seus veïns i veïnes les quines prenguin la decisió final sobre la nomenclatura del centre de salut.
El principal motiu que la formació exposa a favor de mantenir el nom antic s'hi troba l'històric: "Aquest nom té un origen medieval i 700 anys d'història, representant un valor històric a causa del seu origen a l'Edat Mitjana". "Aquest nom tan nostre, tan berguedà, Sant Bernabé, ha passat diverses etapes i ha estat aixopluc de pelegrins, transeünts, orfes i malalts" incideixen en la carta al conseller, on emfatitzen que la nomenclatura "ha estat un protagonista necessari de la història de Berga".
Així mateix, BeGI assenyala que "podem trobar innumerables denominacions d'hospitals i clíniques amb menor importància i rellevància que no han perdut la seva identitat inclús després de traspassar-se a la Generalitat". I és que, el canvi de denominació i d'imatge corporativa del centre s'ha posat en marxa a través de l'empresa pública Salut Catalunya Central, gestora de l'Hospital de Berga.
.jpg)
Alguns dels assistents a la concentració pel canvi de nom de l'Hospital de Berga Foto: Cedida
Aquest era precisament el fil conductor de la concentració que va tenir lloc la tarda de dissabte a la plaça Sant Pere de Berga, en la qual una trentena de persones van fer públic el seu desacord amb el canvi de nom de l'Hospital. A l'acte, que va estar organitzat per Pep Massana, veí de la ciutat, hi van participar els historiadors berguedans Albert Rumbo i Toni Gol; l'exalcalde de Berga, Jaume Farguell; o la mateixa regidora i portaveu al consistori de BeGI, Judit Vinyes.