
Encara falten dos anys perquè arribi però el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt ha marcat la Gala d'enguany, que s'ha celebrat aquest dilluns. D'una banda, perquè s'ha presentat la comissió que s'ha d'encarregar d'organitzar aquest esdeveniment històric. De l'altra, perquè s'ha descobert el logotip que presidirà tots els actes que tinguin a veure amb el centenari. Es tracta d'un disseny de Salvador Vinyes, basat en la mà de la Mare de Déu de Queralt i en la seva oreneta.

La comissió organitzadora ha estat presentada just abans d'acabar la missa, oficiada per Mn. Ramon Barniol i amb la prèdica del pare franciscà Josep Gendrau. Una comissió en què, per part de l'Ajuntament de Berga, hi són presents el seu alcalde, Juli Gendrau, i la regidora Queralt Calderer. També s'hi han integrat persones d'altres àmbits com el periodista de Televisió del Berguedà Manel Medina, Roser Farràs, Pere Artigas i Josep Sensada. La figura del portaveu recau en Anna Emília Puig.
Precisament, l'anunci i difusió del logotip ha estat definida com el tret de sortida al compte enrere fins a la celebració del centenari. La imatge s'ha triat a partir d'un concurs al qual s'hi van presentar nou propostes. Després d'una votació popular, un jurat format per Mn. Barniol, Jordi Travé, Dolors Santasusagna, Gerard Alsina, Mariano Bergua i Manel Escobet va triar el logotip de Vinyes d'entre els tres finalistes.


El dissenyador Salvador Vinyes ha explicat a NacióBerguedà que, del logotip, en destacaria dos detalls. El primer és l'oreneta "que simbolitza la primavera". Una imatge amb què vol transmetre la idea de "renovació" i de "cicle". L'altre és la mà estesa de la Mare de Déu. "Ens convé anar més enllà i l'obertura que transmet aquesta mà", ha assenyalat Vinyes. A més d'això, hi ha "coses amagades", segonys Vinyes, com els quatre dits de la mà que poden relacionar-se amb la senyera. Tot plegat està explicat, segons afegeix, de la manera "més sintètica possible".
Pregàries amb càrrega
Un altre detall que ha marcat la Gala de Queralt d'enguany és el de la càrrega política i social que han tingut les pregàries, especialment les assumides pels capitans més joves. "Et demanem, Senyor, poder esdevenir un país lliure, igual i just per totes aquelles persones que hi viuen, sabedors del nostre passat i il·lusionats pel futur que se'ns presenta", resava una de les pregàries.
A més de càrrega política accentuada pel moment que viu el país, a quatre dies de la Diada i amb el 9 de novembre a l'horitzó, també hi ha hagut una reflexió sobre el paper de les religions. "Demanem que les religions siguin nexos d'unió entre les diferents persones, pobles i països i que no siguin causa de conflicte ni guerres que només porten rencor i infelicitat", assenyalava una altra de les pregàries.
Interior de l'església de Queralt durant la missa de la Gala Foto: Pere Gendrau
