El Comitè d'Empresa de l'hospital de Berga celebra el canvi de gestió a mans del Govern

Les sis seccions sindicals afirmen que la notícia "aporta una esperança de futur pel centre, pels treballadors i pels usuaris"

Publicat el 02 d’agost de 2017 a les 15:51
El Comitè d'Empresa de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ha valorat positivament el canvi de gestió del centre, que aquest dilluns el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar que passaria a mans del Govern de la Generalitat. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Berga es desentén del funcionament de l'hospital, que estarà gestionat per una nova empresa 100% pública creada especialment amb aquesta finalitat, anomenada Salut Catalunya Central. 

Segons han informat aquest dimecres en una roda de premsa, les sis seccions sindicals que conformen el Comitè han vist amb bons ulls aquest canvi, després de la reunió realizada dimarts amb els treballadors. Concretament, ha explicat el president del Comitè d'Empresa, metge i anestesiòleg, Josep Canudas, la nova empresa vinculada al Servei Català de la Salut "assegura solidesa i governança" i garenteix la "viabilitat" de l'hospital. Tota una sèrie de preocupacions que fins el moment s'arrossegaven, sobretot, internament, i que se sumaven als vuit anys de crisi sesnse inversions al centre. 

"L'hospital es troba en situació de poca solvència econòmica que condiciona la seva viabilitat de futur immediat", ha avisat en nom de totes les seccions sindicals. Per això, ha remarcat, la notícia "aporta una esperança de futur pel centre, pels treballadors i pels usuaris", a banda d'un "benefici" per al conjunt de la comarca. De fet, ha remarcat, una empresa 100% pública "és la millor solució" que hi podia haver, defugint de consorcis o fusions, i és la proposta que, des del Comitè, ha dit, sempre s'havia defensat en les diferents reunions mantingudes amb el Patronat i el Consell Comarcal. 
 

Comitè d'Empresa de l'hospital de Berga, en roda de premsa. Foto: Aida Morales


En aquest punt, ha indicat, l'anterior Comitè d'Empresa ja havia creat la Plataforma per la Sanitat Pública davant de "l'intent de privatització" que s'apuntava. En aquell moment, ha recordat, es van tancar totes les portes, tot i que ara, ha celebrat, "ja no hi ha marxa enrere" i l'hospital seguirà la línia esperada. En aquest punt, doncs, Canudas ha demanat que el procés sigui "el més ràpid possible" i que, a ser possible, "no s'esgoti el termini de juliol del 2018". No obstant això, ha recordat, hi ha un "company de viatge" que és la Residència Sant Bernabé, que es manté amb un futur incert, i sobre la qual s'haurà de negociar. De moment, però, aquesta instal·lació queda deslligada de l'hospital i, quan es faci efectiva la creació de la nova empresa, la gestió anirà separada. 

Hospital deficitari

Tal com ha recordat Canudas, l'hospital de Berga ha estat, sobretot durant els darrers anys, una instal·lació deficitària, ja sigui en el seu exercici d'explotació, com en interessos. Concretament, ha remarcat, el 2014 hi va haver uns 400.000 euros de dèficit; el 2015, 300.000 euros de dèficit, i el 2016, uns 200.000 euros d'interessos. "De beneficis, no n'hi ha hagut", ha assegurat Canudas, que ha afegit que, segons totes les auditories, aquesta empresa té "un problema de viabilitat de futur". 

"Haguéssim aguantat tres o quatre anys, però el fracàs hi era", ha afirmat. Per la seva part, la membre del comitè per la UGT, Queralt Fernández, ha afegit que "tot el personal" estava al corrent d'aquesta situació ja "crítica", tot i que la por principal era convertir-se en un "hospital de campanya" amb la pèrdua de diversos serveis. 

Actualment, l'hospital és l'empresa amb més treballadors del Berguedà, amb unes 250 persones que arriben a 300, si se suma la residència. Amb l'assumpció de la gestió per part de la Generalitat, les condicions de tots els treballadors es garanteixen, segons el conveni i, malgrat que esperen que aquestes es puguin millorar de cara al futur, la principal prioritat és garantir la viabilitat del centre i, per altra banda, recuperar els nivells i les pagues extres demorades per la crisi econòmica.