El Consell Comarcal crea l’Oficina de Transició Energètica del Berguedà

La comarca ja supera les 400 instal·lacions fotovoltaiques per a l'autoconsum en servei amb una potència de 3,5 mW

Publicat el 22 de febrer de 2023 a les 19:00
El Consell Comarcal del Berguedà ha creat l’Oficina de Transició Energètica del Berguedà. La missió del servei és impulsar la transició energètica a la comarca mitjançant la promoció de projectes d’energies renovables en el sector públic i privat, l’assessorament general i l’acompanyament als ajuntaments. A més, l’Oficina serà l’encarregada de la implantació del Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER), elaborat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) juntament amb les mateixes oficines comarcals de transició energètiques, i també farà d’interlocutor entre els agents del territori i l’ICAEN.

El principal objectiu de l'Oficina és participar activament en la descarbonització del territori. D'aquesta manera, la seva funció principal serà afavorir la generació i aprofitament d’energies renovables, implantant un model energètic participatiu, democràtic, innovador, competitiu, descentralitzat, distributiu, de proximitat, autòcton, saludable, de confort i socialment inclusiu, a mitjà i llarg termini.

Paral·lelament, el Consell Comarcal s’ha integrat a la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica de la Generalitat. Aquest organisme va començar a caminar a mitjan 2022 i s’ha constituït formalment a principis del 2023, com a canal de vehiculació de totes les oficines comarcals amb la Conselleria d’Acció Climàtica del Govern.

Així, la finalitat de la xarxa i el conjunt d’oficines és donar informació i assessorament en la tramitació d’ajuts i subvencions, i també suport per a la creació i impuls de comunitats energètiques locals i d’autoconsum compartit. A més, també promouen projectes d’eficiència energètica i energies renovables.

[h2]Creixen les instal·lacions fotovoltaiques a la comarca[/h2]
El Berguedà disposa d’un total de 443 instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum en servei amb una potència total de 3.509 de kW. Així es posa de manifest en les darreres dades publicades per part de l’ICAEN, on s'observa que el municipi berguedà que més en suma és Berga, amb un total de 109 instal·lacions i una producció de 1.106 kW. També presenten volums rellevants Gironella, amb 68 instal·lacions i 366 kW; Puig-reig, que té 49 instal·lacions i 494 kW; Avià, 58 instal·lacions i 258 kW; i Casserres, amb 26 instal·lacions i 183 kW. 

De fet, els darrers anys, el nombre de plaques a la comarca ha crescut de forma notable, i mentre que el 2020 n’hi havia 33, el 2021 es va arribar a les 78 i el 2022 se’n van posar en marxa 308 de noves, una xifra rècord. D'aquesta manera, s'evidencia que el creixement del nombre d’aquestes instal·lacions al Berguedà ha estat constant des del 2013 quan només n’hi havia una de sola a tota la comarca, i no es va col·locar la segona fins al 2017 i la tercera el 2018, arribant a les 18 l'any 2019. 

En la mateixa línia, arreu de Catalunya s'ha presenciat un gran creixement de panells durant el 2022, passant de poc més de 20.000 a més de 60.000, és a dir, el triple. Per demarcacions, la de Barcelona és la que concentra més instal·lacions, amb gairebé 37.000, i per usos, es destaca que el 73% dels aparells d’arreu de Catalunya corresponen a instal·lacions domèstiques. Per tot plegat, s’estima que el sector continuï a l’alça aquest 2023.