Segons el Consell Comarcal, els percentatges d'impropis de la fracció orgànica al Berguedà els darrers anys han passat de l'1,7% el 2019 l'1,5% el 2020 i al 2,4% el 2021. La tendència en els anys 2022 i 2023 és d'augment, amb una xifra s'apropa al llindar del 3%. Per aquest motiu, l'ens comarcal crida la població a separar correctament la fracció orgànica i evitar barrejar-hi productes d'altres fraccions.
Aquestes dades s'obtenen d'exercicis com les caracteritzacions de residus, és a dir, revisions de cadascuna de les rutes que recullen la fracció orgànica a la ciutadania de la comarca per detectar el nivell d'impropis que contenen. Aquestes operacions es fan a través d'una empresa especialitzada amb l'objectiu de determinar la qualitat de la recollida selectiva de l'esmentada fracció. En concret, dos operaris separen manualment 250 quilos de càrrega de matèria orgànica d'un dels camions que transporta aquest residu fins a les instal·lacions de Font Ollera abans de portar-los a la planta de compostatge de Manresa i la del Solsonès, on es composten.
Aquest dilluns s'ha produït una d'aquestes caracteritzacions. Els operaris classifiquen els materials en fraccions per tal de calcular el percentatge d'impropis de cada fracció o detectar altres problemàtiques com el malbaratament alimentari. Els materials no biodegradables més habituals que van a parar a la fracció orgànica són: bosses i envasos de plàstic i film, peces metàl·liques, tèxtil, bolquers, caixetes de fusta, paper, vidre, runes o sorra (de gat per exemple), i tovallons de paper tintats. La caracterització es realitza dos cops a l'any per cadascuna de les quatre rutes de recollida de Fracció Orgànica de la comarca del Berguedà (Alt Berguedà, Baix Berguedà, Berguedà Centre i Berga).
El compostatge i el cànon del tractament
La fracció orgànica que es recull a Font Ollera es transporta fins a la planta de compostatge de Manresa i a la planta de compostatge del Solsonès, a on, sota condicions de ventilació, humitat i temperatura controlades, es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a usos d'agricultura i jardineria. La valorització de la fracció orgànica a les plantes de compostatge permet obtenir compost a partir de la matèria orgànica que es produeix a les llars, una acció que té diferents beneficis econòmics i socials. En primer lloc, la reducció dels residus que es dipositen a l'abocador comarcal, fet que n'allarga la vida útil. També minven els problemes de males olors i d'excés de lixiviats. També suposa un estalvi de fertilitzants i millora de la qualitat dels sòls agrícoles, jardins i terrenys restaurats i una disminució dels gasos d'efecte hivernacle generats a l'abocador. A més es genera una fixació i reserva de carboni al sòl quan s'aplica el compost.
Diverses bosses de la fracció de l'orgànic a l'abocador de Font Ollera (Berga) Foto: Consell Comarcal del Berguedà
A la vegada, des de l'ens comarcal han posat en relleu que l'eina que té l'administració pública per afavorir una bona qualitat del compost és gratificar econòmicament els ens locals que fan una bona gestió del procés aconseguint un compost de qualitat, com és el cas del Consell Comarcal del Berguedà. El cànon i el retorn del cànon de residus municipals està regulat pel marc normatiu europeu, estatal i català, i és un instrument econòmic eficient en la millora de la gestió dels residus municipals, ja que afavoreix la prevenció i la generació de residus, incentiva la separació de les fraccions reciclables i aporta recursos econòmics per finançar infraestructures de gestió de residus municipals.
D'aquesta manera, assenyalen que, per a recollides selectives de fracció orgànica amb un percentatge d'impropis inferiors al 3%, es retornen al Consell Comarcal del Berguedà 10 euros per cada tona de fracció orgànica, gratificant la bona qualitat del compost assolit. La destinació de la recaptació dels cànons la determina per la Junta de Govern del Fons de Gestió de Residus de la Generalitat. Aquests recursos s'han d'aplicar, com a mínim, en un 50% al tractament de la fracció orgànica recollida selectivament, aconseguint així una millora ambiental.