El Consell Comarcal trasllada Serveis Socials a la seva antiga seu

L'objectiu és poder atendre els usuaris amb més comoditat i intimitat, i a la vegada, guanyar espai a l'oficina central

Redacció
02 de febrer del 2023
Un arquitecte explica a Anna Maria Serra i Josep Lara l'avenç de les obres.
Un arquitecte explica a Anna Maria Serra i Josep Lara l'avenç de les obres. | Consell Comarcal del Berguedà
El Departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Berguedà es traslladaran a l'antiga seu de l'ens. Es tracta d'un local situat en una planta entresòl del carrer de Pere III (tot i que també té una entrada pel passeig de la Pau de Berga) i que fins ara havia acollit l’arxiu del Consell. En aquests moments, els operaris treballen per remodelar l’espai per encabir l’àrea de Serveis Socials, que actualment està ubicada a la seu social de l’ens, al carrer Barcelona.

Així ho han anunciat el president del Consell Comarcal, Josep Lara, i la consellera comarcal d’Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d’igualtat, Anna Maria Serra, en el decurs de la visita d’obres que van fer al local ahir a la tarda. Allà van poder comprovar la bona marxa dels treballs i observar les línies mestres de l’actuació.

“El creixement dels serveis que es presten ha fet que la seu hagi anat quedant petita”, ha refermat Lara, explicant que l’edifici que ocupa no és suficient per acollir-los tots amb comoditat. En aquest cas, s’ha optat per aprofitar les antigues dependències d’oficines de l’ens amb una superfície de 136 metres quadrats perquè acullin els Serveis Socials, tenint en compte que tenen unes necessitats molt específiques, especialment pel que fa a la privacitat.

El projecte contempla que les noves oficines dels Serveis Socials comarcals disposin d’un espai de recepció, sales d’espera, una sala d’atenció amb un espai al costat per poder observar sense ser vistos, sales de reunions, una àrea de treballs dels Equips Atenció Infància i Adolescència (EAIA), del Servei Informació i Atenció a la Dona (SIAD), una zona de treball pels professionals del servei, un despatx perquè el facin servir alternativament professionals diferents durant la setmana, un despatx per la cap d’àrea i un office.

D'altra banda, i per tal de rendibilitzar els recursos econòmics disponibles, s'aprofitarà el màxim l’espai existent. Així, el cost d’aquesta remodelació és de 161.481,03 euros (IVA inclòs). El Consell preveu pagar la remodelació amb fons provinents de la Diputació de Barcelona a través del Pla General d’Inversions (PGI). Les obres tenen un termini d’execució de cinc mesos.

Preservar la intimitat i la confidencialitat
Una de les àrees que han crescut exponencialment és la de Serveis Socials. D’aquí que l’executiu hagi decidit traslladar els serveis socials a l’antiga seu del Consell, un espai que s'està condicionant d’acord amb les seves necessitats específiques. “L’àrea de Serveis Socials disposarà d’unes instal·lacions a mida i totalment renovades, que els donarà més comoditat”, reforça el president, que també destaca que, de retruc, “s’alliberarà un espai al seu del carrer Barcelona per altres àrees”.
 

Per la seva banda, Serra ha posat en relleu que “hem prioritzat la qualitat del servei i això passa per aquesta aposta centrada a preservar la intimitat i confidencialitat de les persones”. En aquest sentit, també ha defensat que “és necessari que els professionals tinguin un espai adequat que permeti la col·laboració, intervenció simultània i de suport de forma transversal”, a la vegada que s’ofereix un tracte individualitzat. La consellera ha exposat que aquest projecte és un dels objectius d’aquest mandat i que “ara es començarà a fer realitat”.

El 2022, el Consell Comarcal del Berguedà va destinar gairebé tres milions d'euros a l’àrea d’atenció a les persones. Dins d’aquest àmbit s’ofereixen diferents serveis a la ciutadania com són el servei de teleassistència, els serveis socials bàsics, el Banc d’Ajudes Tècniques (BAT), el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), el Servei Socioeducatiu Itinerant (SSIB), el servei de suport a les famílies, dinamització de la gent gran, inclusió, mediació, migració o igualtat.
 
Arxivat a