Damià Calvet s'ha mostrat convençut que el projecte de millora i de tercer carril reversible millorarà la fluïdesa del trànsit i permetrà millorar la gestió de la mobilitat en dies punta. Els caps de setmana aquesta carretera registra una Intensitat Mitjana de Vehicles (IMD) de 20.000 cotxes, mentre que entre setmana aquesta xifra es redueix a la meitat.
El conseller Calvet, que ha atès els mitjans abans de la trobada amb alcaldes i agents econòmics i socials, ha admès que la intervenció al tram de Berga a Bagà és una actuació "molt esperada i demandada pel territori". En aquest sentit, Damià Calvet ha volgut apuntar que l'actual és un projecte que "satisfà les necessitats del territori" i que combina "seguretat, funcionalitat i innovació" amb un sistema de tercer carril pioner a Catalunya i també molt innovador en territori europeu. El conseller ha explicitat que aquest projecte "millora la capacitat i la seguretat" de la C-16 "per la barrera mòbil i perquè hi haurà més zones d'avançament".
El govern català va descartar ja fa cinc anys el desdoblament complet del tram nord de l'Eix del Llobregat i va ser llavors que va anunciar que s'optaria per construir un tercer carril. No obstant això, no ha estat fins aquest novembre que el projecte ha entrat finalment en procés d'informació pública. Amb tot, Calvet ha assegurat que, a partir d'ara, el projecte anirà endavant. Es preveu que hi hagi l'aprovació definitiva del projecte constructiu un cop que s'hagin resolt les al·legacions, i després es procedirà a la licitació dels treballs i a l'adjudicació i inici de l'actuació que s'allargarà com a mínim 18 mesos. És a dir, que la flamant carretera amb tercer carril hauria de ser una realitat al Berguedà l'any 2022.
El desdoblament de la C-16 que s'havia previst en època de vaques grasses es veu com a inassumible en l'actualitat. "Aquell projecte de desdoblament total entre Berga i Bagà suposava un impacte considerable pel territori i un elevat cost de 700 milions d'euros", ha recordat Calvet. La sortida a exposició pública és, en canvi, "el pas definitiu" per fer realitat el projecte de tercer carril. "Hem iniciat el procés que continuarà amb l'elaboració del projecte constructiu definitiu després que es faci una consideració de les al·legacions que presentin ciutadans i ajuntaments", ha destacat Calvet.
Desdoblament entre Berga i Cercs i tercer carril fins a Bagà
El projecte es divideix en dues intervencions: el desdoblament de l’actual carretera entre Berga i Cercs per assolir una calçada amb quatre carrils –dos carrils per sentit, amb una barrera central fixa -; i la implantació d’un tercer carril entre Cercs i Bagà, que estarà operatiu en un sentit o un altre mitjançant una barrera mòbil.
Aquesta solució constructiva respon a la voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat d'adaptar-se a les característiques i volum del trànsit i també a l'orografia de l’entorn pel qual discorre la C-16 en aquest tram, amb el menor impacte en el territori possible i uns costos econòmics assumibles.

El conseller Calvet amb el president comarcal Josep Lara en l'atenció als mitjans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
La barrera mòbil
El sistema previst de tercer reversible és pioner a l'Estat, es tracta d'una barrera que separa els carrils de circulació en funció de les necessitats del trànsit mitjançant una màquina de transferència. La màquina agafa la barrera i la trasllada mentre va circulant a uns 15-20 km/h. Aquesta maniobra s'efectua en el sentit on es tanca el carril i, en condicions normals, en horaris de poc trànsit. D'altra banda, l'actuació preveu un disseny dels carrils que permeti un espai suficient en el cas que es produeixi alguna incidència en el sentit de carril únic.
Construcció i ampliació de túnels
Segons consta al projecte, l'obra comporta la construcció de dos nous túnels en el tram de la carretera que es desdoblarà i l'ampliació dels tres túnels existents al llarg del traçat on es construirà el tercer carril addicional. En concret, es construirà un nou túnel com a duplicació del túnel de Berga, amb 448 metres de longitud, i un altre com a duplicació del de Cercs, amb 461 metres. Així mateix, s'eixamplaran els túnels de la Nou (185 metres de longitud), Castell de Guardiola (141 metres) i Guardiola del Berguedà (368 metres).
Pendent d'ampliació