El consistori de Berga s'anticipa al Govern i comença a preparar l'acollida de refugiats

L'Ajuntament prepara un inventari de recursos materials i immaterials per ser una ciutat oberta i solidària amb els nouvinguts | Anna Alsina calcula que a Berga hi podrien arribar unes dos o tres famílies

Aida Morales
29 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 18:48h
L'alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora Anna Alsina exposant el programa 'A Berga acollim'.
L'alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora Anna Alsina exposant el programa 'A Berga acollim'. | Aida Morales.

Berga vol ser una ciutat solidària i d'acollida. Per aquest motiu, i després de realitzar aquest dijous la quarta reunió de la una Taula de Nova Ciutadania amb partits i entitats, l'Ajuntament de Berga ha decidit començar a donar els primers passos per tal d'estar preparats per a l'arribada de refugiats. Segons han explicat en una roda de premsa, no s'espera que a Berga hi arribin gaires famílies, ha destacat la regidora de Serveis a les Persones, Anna Alsina, tot i que l'objectiu del consistori és preparar una ciutat que "vagi més enllà". 

Així doncs, l'Ajuntament s'ha avançat a les demandes de la Direcció General d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, i ha engegat el projecte 'A Berga acollim', que compta amb tres branques d'actuació, i que vol donar resposta a la necessitats dels possibles refugiats de Síria, però també a totes aquelles persones que ho necessitin. 

La primera línia de treball que es portarà a terma amb altres entitats serà la sensibilització de la ciutadania. Per això, aquest proper dimarts 3 de novembre s'ha programat una xerrada on s'explicarà la situació dels refugiats arreu del món, es parlarà de les persones immigrades, dels Centres d'Internament d'Estrangers i de dret internacional. Aquesta xerrada, ha remarcat Alsina, està oberta a tothom i busca convertir Berga en una ciutat d'acollida "en tots els aspectes". 

L'element clau de la campanya, però, serà un inventari que ja s'ha activat i que es pot consultar a la pàgina web de l'ajuntament, on s'insta la ciutadania a donar constància d'aquells serveis que es puguin prestar. Entre aquests, han remarcat, hi ha els pisos, tot i que també el servei mèdic, el servei de traducció, l'ajut econòmic o l'acompanyament. D'aquesta manera, doncs, Berga coneixerà de què disposa, quan la Generalitat ho demani per fer el repartiment dels refugiats. 

El motiu d'aquesta anticipació, ha prosseguit l'alcaldessa, Montse Venturós, és donar "resposta" a la "minsa" actuació de la Unió Europea i l'Estat espanyol que, lluny de voler garantir els drets bàsics i fonamentals de les persones, ha criticat, han fet visible un "regateig" que demostra que "no estan a l'alçada". En aquest punt, ha assegurat que Berga sí que està preparada.
 

L'alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora Anna Alsina exposant el programa 'A Berga acollim'. Foto: Aida Morales.


3.000 persones en dos anys

Segons ha explicat Alsina, la previsió de l'Estat espanyol és que arribin, a Catalunya, unes 3.000 persones en dos anys. Aquestes, a més, es repartiran en tres grans centres situats a Manresa, Tiana i Barcelona, des d'on es tornaran a dispersar arreu del territori. 

En aquest punt, es calcula que a Berga tan sols hi arribaran dues o tres famílies, una quantitat baixa, segons la regidora, que demostra la poca voluntat d'acollida a nivell estatal.

La força dels ajuntaments

"On no s'arribi des de l'Estat, els ajuntaments hem d'estar preparats per fer-hi front", ha declarat Venturós. L'alcaldessa de Berga també ha afirmat que, igual que va passar amb la crisi dels Balcans, els municipis catalans saben què han de fer per ser zones d'acollida, tot i que ha demanat "prudència i respecte absolut", ja que els refugiats són persones en una situació política "molt delicada". 

De la mateixa manera, també ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per "anar més enllà dels refugiats", i per poder oferir i gestionar els recursos de què disposi Berga, en funció de les seves necessitats.
Arxivat a