La necessitat de les finances municipals d'obtenir més ingressos fa que el govern de Berga porti aquest dijous al ple una pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI) del 10,8%. Aquest impost és una de les principals fonts d'ingressos de l'Ajuntament. "A ningú li agrada apujar els impostos, és una decisió que s'ha de prendre per afrontar les despeses ordinàries que tenim i quadrar els pressupostos de l'any que ve", ha explicat el regidor d'Hisenda, Marià Miró.
Ahir va saber-se que ERC ha ofert a la CUP un pacte per entrar al govern, pel qual els assegurarien la majoria absoluta que es necessita per aprovar aquest punt i pròximament tirar endavant els pressupostos de 2021. S'espera que el pacte entre ambdós partits s'anunciï en les pròximes hores. Tot apunta, doncs, excepte sorpresa majúscula, que la CUP i ERC votaran positivament a aquesta proposta que permetrà rebre un 8,83% més d'ingressos a finals d'any: dels 4,4 milions d'euros d'ingressos provinents de l'IBI de 2020 als gairebé 4,8 milions.
La comissió de les ordenances de Berga, en la qual hi ha representants de tots els grups polítics, s'havia reunit diverses vegades en les últimes setmanes per debatre els detalls de la pujada de l'IBI, perquè la intenció del regidor d'Hisenda era aconseguir "un acord unànime dels 17 regidors". No obstant això, Junts per Berga va comunicar dijous passat que no donaria suport a l'increment per "no perjudicar" els més afectats per la crisi de la Covid-19. Marià Miró ha lamentat que aquest grup se'n despengés quan "hi havia un ampli consens".
El coeficient mitjà de l'impost de l'IBI passarà del 0,65% al 0,72%. En aquest sentit, Miró ha justificat que Berga no arriba amb aquest increment a la mitjana catalana de l'impost, que se situa a l'1,1. La ciutat no apujava l'IBI des de l'any 2015, de manera que aquest havia quedat desactualitzat.
L'Ajuntament de Berga estima que la modificació de l'IBI suposa un increment d'uns 25 euros anuals per rebut. A la ciutat hi ha un total de 7.400 persones que paguen el rebut de l'IBI per unes 15.000 propietats cadastrals.
Segons ha concretat Marià Miró, l'IBI es modificarà en fins a quatre apartats, i això es tradueix en el fet que l'increment del 10,8% no coincideixi amb el percentatge d'ingressos que el govern espera obtenir-ne a final d'any. L'Ajuntament de Berga també preveu aprovar un recàrrec del 50% pels propietaris de pisos buits, per afavorir el lloguer i estabilitzar els preus perquè siguin més assequibles. I l'actualització de les ordenances obliga l'Ajuntament a eliminar la bonificació de la qual gaudien les famílies monoparentals.
Finalment, la bonificació per a immobles que instal·lin sistemes d'aprofitament tèrmic de l'energia provinent del sol passarà del 20 al 50%. Es tracta d'una bonificació que va entrar en vigor el 2020 per promoure l'aprofitament de l'energia solar als habitatges de la ciutat.
Marià Miró ha constatat que no hi haurà una pujada progressiva de l'IBI com en principi s'havia plantejat. L'impost s'encareix ara, però no es preveu cap més apujada fins a final de mandat.
Refinançar el deute amb els bancs
El govern de Berga treballa ara per obtenir un refinançament del deute amb les entitats bancàries, que possibiliti anar pagant els diners que es deuen fins més enllà de 2025 i tenir més marge per invertir en la ciutat. Tal com ha recordat Marià Miró, els anys 2020 i 2021 hi ha vigent una carència dels crèdits ICO. Però la intenció de l'executiu local de cara a l'any 2022 és que aquest deute amb els bancs, que puja actualment a 4,7 milions, es refinanci. "Per això també és molt necessari incrementar els ingressos. Els bancs també estan pendents que fem els deures perquè això dona seguretat a l'hora de tornar quotes", ha apuntat Miró.