El grup municipal d'ICV Berga creu que l'inici del porta a porta serà «caòtic»

Joan Torres considera que hi ha hagut "una campanya informativa feble" i que hauria calgut treballar abans "la cultura del reciclatge"

09 d'octubre de 2018, 17:49
Actualitzat: 18:42h
Camió d'escombraries en un carrer de la ciutat de Berga.
Camió d'escombraries en un carrer de la ciutat de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El grup municipal d'ICV de Berga - que forma part del grup motor de Catalunya en Comú a la ciutat - ha mostrat preocupació aquest dimarts davant l'imminent inici del sistema de recollida de residus porta a porta a la ciutat, que serà el 4 de novembre. El partit, representat al consistori pel regidor Joan Torres, a l'oposició, assegura que comparteix el sistema de recollida, però que els preocupa que "la manca de sensibilització i treball previ amb la ciutadania pugui comportar situacions caòtiques, que impedeixin bons resultats en la seva implantació". 

El partit d'esquerra, que a les municipals de 2019 concorrerà amb els comuns, creu que "la recollida porta a porta, a més de ser una bona iniciativa, pot assolir uns resultats amb percentatges de residus reciclats a l'entorn de fins un 80%" i que "des d'un punt de vista econòmic, és més barat" i suposa, per tant, "un benefici final per a la ciutadania" i també a l'hora d'allargar la vida de l'abocador. No obstant això, Joan Torres avisa que en un primer moment el porta a porta pot arribar a suposar "un caos" a la capital berguedana.

Un dels principals motius és, des del punt de vista de Torres, "la feble campanya informativa de la posada en marxa del nou sistema", malgrat les xerrades que van programar-se al juliol, en alguns casos multitudinàries. Per a Torres, hauria calgut una major sensibilització i durant més temps. "En els primers dies i setmanes, gran part dels veïns de Berga es poden trobar perduts i això pot comportar situacions no desitjables", ha afegit. Segons Torres,"caldrà treballar ara la cultura del reciclatge" quelcom que considera que "no s'ha fet" a l'avançada en els darrers anys. 

"Considerem que, des d'un primer moment, s'hauria d'haver implicat més a les entitats del municipi, donant més i majors explicacions de les característiques i bondats del servei, com ara que els contenidors tenen un dispositiu, per tal que els animals no els puguin obrir; i explicant el retorn als ciutadans per reciclar correctament", ha afirmat Torres. 

Un sistema d'àrees tancades "ben" repartides

Segons una nota de premsa enviada per ICV aquesta tarda, el servei s'està implantant "pel boca-orella, fruit dels bons resultats d'altres municipis catalans" i cal "prendre consciència de l'esforç, cost humà i material que això comportarà". ICV considera que caldria "facilitar i ampliar dies i horàries de recollida selectiva, incentivar descomptes al rebut de les escombraries, sota el lema qui menys residus genera i més recicla, menys paga; parlar amb entitats cíviques i veïnals; i facilitar al màxim a les comunitats veïnals, si així ho prefereixen, un sistema de contenidor col·lectiu". També reclama crear àrees tancades d'emergència que estiguin "ben repartides" per la ciutat de Berga, perquè assegura que "el barri de Santa Eulàlia no en té". A més, de mantenir en el temps "un compromís de transparència, mostrant el balanç i resultats econòmics" del servei. 

Tal com ha informat aquest dimarts el consell comarcal, els nou municipis on aquest diumenge comença el porta a porta (Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Olvan i Sant Julià de Cerdanyola) deixaran de tenir els contenidors habituals al carrer durant aquesta setmana. Berga, Vilada i Avià s'incorporaran al porta a porta el 4 de novembre. 
Arxivat a