El Concert de Nadal serà el del Quartet Pètal, i s'avançarà a dissabte 19 de desembre, a les 6 de la tarda. Aquest quartet oferirà una selecció de música coral del renaixement, tant profana com relativa a l’advent i Nadal, i també alguns arranjaments de nadales tradicionals conegudes per tothom. El 26 de desembre, també a les 6 de la tarda, serà el torn del concert de Sant Esteve i final d'any amb la Sant Boi Camerata Orquestra de Cambra A4 Cordes.
Quartet Pètal presentarà des de les peces corals més sòbries i formals fins a les més extravertides i esbojarrades amb una àmplia varietat d'estils. Completaran el concert una tria d'obres de caire nadalenc.
D'altra banda, la proposta que oferirà la Sant Boi Camerata Orquestra de Cambra 4A Cordes al monestir guardiolenc endinsarà el públic en un joc on la música clàssica es fusiona amb el jazz tot rebent influències del rock, del flamenc i del pop centreeuropeu, gràcies al compositor i pianista Juanjo Fernández. Dirigits pel mestre Càndid Rodríguez i acompanyats pel saxofonista Alexander Reichardt, el contrabaixista Pau Lligadas, el pianista Juanjo Fernández i el bateria Giorgio Fausto Menossi oferiran el recital d'una de les formacions més conegudes i referents del Baix Llobregat. Juanjo Fernández, jove compositor gallec establert a Barcelona, portarà al Berguedà la peça Azaroa, composta per set moviments, barrejant música jazz amb diferents influències musicals contemporànies.
Els aforaments estan limitats per les mesures de seguretat de la Covid-19 i les reserves es poden fer a https://www.civitascultura.org/visites.
.jpg)
Presentació de la programa cultural de Nadal al monestir de Sant Llorenç amb Toni Puig, Josep Lara i Àngels Arasa. Foto: Cedida
El llibre de la fascinant reconstrucció arquitectònica i cultural de Sant Llorenç
En l'acte d'aquest dimarts s'ha anunciat que el llibre del monestir de Sant Llorenç ja es podrà adquirir en els dos concerts de la programació nadalenca i també als baixos de l'Ajuntament de Guardiola com "un bon regal per a aquestes festes". Es presentarà el mes d'abril en un acte públic com a llibre de Sant Jordi; i també es podrà trobar a les llibreries del Berguedà.
L'obra narra al llarg de 200 pàgines, amb fotografies i dibuixos en color, com era l'equipament fa més de 1.000 anys, com es va reinventar arquitectònicament i com, des de fa quatre anys, hi bat vida cultural de la mà de l'entitat Civitas Cultura. El 100% dels beneficis de la venda d’aquest llibre aniran destinats a la programació cultural del monestir. Segons Toni Puig, president de Civitas, el llibre està dedicat als amants de la cultura "i a tothom que en aquests últims quatre anys l'ha compartit al monestir".
El llibre recull, per començar, les paraules del bisbe de Solsona i l'alcalde de l'Ajuntament de Guardiola, Josep Lara. El consistori l'edita amb col·laboració de l'associació Civitas Cultura i la Diputació de Barcelona.
Entre altres, l'obra narra l'experiència de la restauració arquitectònica i cultural del monestir amb els seus autors.
Hi ha una entrevista a mossèn Batrina i també hi participen l'arquitecte Antoni González i el seu equip format per Joan Closa, Raquel Lapuerta i Àlvar Caixal. Dolors Santandreu, la professora de diverses generacions d'alumnes a l'Institut Guillem de Berguedà n'explica la història, el veí de Guardiola Quim Casas recorda el vell monestir com a parròquia, el periodista Ramon Viladomat subratlla la importància cultural de la xarxa romànica de la comarca, demanant un centre d'interpretació a Sant Llorenç i les fotografies extraordinàries de Joan Ribera, de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, il·lustren la majoria de textos.
S'hi inclouen també fotografies de Joan Horrit i dibuixos de les diferents exposicions del romànic mostrades al monestir.