El segon campionat de cros del Berguedà espera superar la participació de l'any passat

La prova es disputarà diumenge 12 al llac petit de Graugés, a Avià

09 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:38h
Presentació del segon campionat de cros del Berguedà.
Presentació del segon campionat de cros del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El segon cros comarcal espera superar la participació de l'any passat. La prova es disputarà diumenge 12 al llac petit de Graugés, a Avià. El conseller comarcal d'Esports, Abel García, el president del JAB, Alfonso López, el regidor d'Esports d'Avià, Gerard Aran, i els esportistes Núria Cascante i Xavi Tomasa, han presentat aquest dimecres a la tarda el segon Campionat Berguedà de Cros, una prova oberta a totes les categories: escolar, cadet/juvenil, senior i veterà. 

La iniciativa va néixer l'any passat amb l'objectiu de potenciar l'esport a la comarca aprofitant que aquesta disposa "d'un entorn immillorable" per tal de practicar la modalitat del cros, segons han apuntat des de l'organització. La primera edició va disputar-se a la Pobla de Lillet amb uns 80 participants en edat escolars i uns 40 corredors adults. Un any després, es farà una segona edició a Avià que s'espera molt participada. El conseller Abel Garcia ha agraït la col·laboració del JAB i l'Ajuntament d'Avià en l'organització d'aquest campionat, així com el treball dels tècnics per fer-ho possible. A hores d'ara ja hi ha 98 nens i nenes inscrits i 40 adults, i encara falta mitja setmana, cosa que fa pensar que se superaran amb escreix les xifres de corredors de l'any passat.

En categoria escolar, hi ha inscrits infants de la comarca, però també hi haurà canalla que hi vindrà a competir des de les escoles de trail de Collserola, de Collbató o Bellver, entre altres. 

Una de les novetats d'enguany, és el fet que als tres primers classificats senior se'ls premiarà amb una compensació econòmica. "Hem volgut que els primers classificats de la categoria adulta tinguin una compensació econòmica, tant pel que fa al podi masculí com femení, perquè són esportistes que treballen cada dia, la majoria de la comarca; són persones que entrenen al territori. Dins de les nostres possibilitats volem que no sempre hagin d'anar a córrer a Barcelona per guanyar calers", ha apuntat el president del JAB Alfonso López.

Els premis en metàl·lic seran de 100 euros pels primers, tant en homes com en dones, 60 euros pels segons i 40 euros pels tercers. "Sabem que no és gaire però volíem fer una aportació", ha valorat López. 

Esportistes de casa

Entre els esportistes que s'hi esperen, hi haurà els dos guanyadors de la primera edició, Pol Raich i Núria Cascante, així com altres esportistes berguedans com Xavier Tomasa, recentment recuperat d'una lesió. "Hi ve gent de l'orientació, del trail de l'atletisme, que practiquen cros, estem molt contents d'acollir tots aquests esportistes de casa", ha dit Alfonso López. "No anem a buscar gent de fora, sinó de casa, perquè aquest és el seu cros", ha recordat López. 

Com a atleta, Núria Cascante ha valorat que el cros és un tipus de prova que dona molta força a l'esportista i és molt positiva a l'hora de disputar altres disciplines atlètiques o d'orientació. "Jo que sóc de pista i de ruta, quan vaig a fer curses de ruta, tinc aquell punt de força que és gràcies al cros", ha dit. Per això, ha afegit, que aquesta és ideal per a gent que practica disciplines lligades a l'atletisme, trail o, per exemple, triatló. 

Per la seva banda, Xavier Tomasa, ha admès estar "molt il·lusionat" de participar en aquesta segona edició després d'haver superat una lesió. "Si més no vull intentar-ho, córrer i donar suport a aquesta iniciativa que es tira endavant des de la comarca", ha indicat. 

Crida a les escoles

L'acte, organitzat pel Consell Comarcal del Berguedà juntament amb el Consell Esportiu del Berguedà i el Club Atletisme JAB i amb el suport de l'Ajuntament d’Avià, clourà, a més, la temporada de crosos escolars, i serà la prova prèvia a la Final Nacional de Cros dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC), que se celebrarà el 8 de març a l'Alt Penedès.

En aquest sentit, Alfonso López ha fet una crida perquè hi hagi més escoles que s'impliquin al campionat. "A la Pobla de Lillet va anar molt bé, va haver-hi molt bon ambient i força públic, però van faltar més escoles", ha dit López. 

El circuit d'adults serà d'uns 4 quilòmetres, mentre que els infantils s'adaptaran a les diferents categories. 

El lliurament de dorsals es farà el mateix dia de la cursa, fins una hora abans del seu inici la zona habilitada al mateix lloc del circuit. En totes les curses hi haurà dues classificacions, la corresponent a la del cros d'Avià i una altra corresponent al campionat del Berguedà de cros. D’aquesta manera totes aquelles persones que hagin nascut o estiguin empadronats a qualsevol municipi del Berguedà podran participar-hi. Les inscripcions es poden fer a través de la pàgina web del Consell Esportiu del Berguedà, www.cebergueda.cat.
 
Un cop finalitzada cada prova, els jutges lliuraran les classificacions dels tres primers classificats de cada categoria i es penjaran a la zona de dorsals.
 
Als tres primers classificats de cada categoria se'l premiarà amb un trofeu, a més de la compensació econòmica, i s'atorgarà una medalla a tots els infants. L'entrega de premis es farà a dos quarts d'1 de la tarda al mateix lloc de la cursa.

Circuit d'herba i serveis pel públic

Una de les diferències amb l'any passat és que l'entorn dels circuits de cros d'Avià disposarà de serveis i una estructura per resguardar-se d'inclemències meteorològiques, per un públic que també s'espera nombrós. "Esportivament, té la particularitat que és un circuit tancat amb un terreny que és 100% herba, i es pot córrer amb claus", ha explicat Alfonso López. "A la Pobla era un camp guapíssim però faltava aquesta estructura pel públic, que ens anirà molt bé", ha afegit.