Els 5 pobles més bonics del Berguedà que no et pots perdre

Gaudeix de la comarca visitant paratges naturals, recorrent carrers empedrats i recollint el testimoni històric dels vestigis del tèxtil encara vius al territori

06 de juliol de 2023
Actualitzat: 04 de novembre, 11:36h
Els pobles més bonics del Berguedà.
Els pobles més bonics del Berguedà. | Nació
El Berguedà compta amb un territori divers i patrimoni molt diferenciat: dels grans cims iparatges naturals als pobles de més alçada, als vestigis de la tradició del tèxtil i les seves colònies, passant per carrers empedrats, municipis molt petits i amb encant i, fins i tot, restes de dinosaures. És una comarca que fa de pont entre el cor de Catalunya i els Pirineus, i que ha sabut conservar l'autenticitat i idiosincràsia en molts dels seus racons.

Nació Berguedà et convida a descobrir cinc dels pobles més bonics del Berguedà i que són una gran opció per visitar durant aquesta tardor, a més d'altres pobles amb encant d'arreu de Catalunya.
 

Montclar

Reconegut aquest estiu com un dels 18 pobles amb encant per l'Agència Catalana de Turisme. Situat a la part alta d'un turó al baix Berguedà, el poble està conformat per una vintena de cases i una església abraçada per una plaça. L'estil arquitectònic respecta la seva essència original, amb construccions de pedra i parets gruixudes. Així, el poble trasllada al seu visitant una harmonia i autenticitat úniques, que prenen tot el sentit amb el seu entorn: camps, boscos i alguna casa disseminada més. Imprescindible de visitar: la casa senyorial coneguda com El Castell, l'església de Sant Martí, l'església de Santa Creu i el Firal dels Reis.
 

Un detall d'una edificació de Montclar Foto: Wikimedia Commons / Pitxiquin

 

Castellar de n'Hug

És l'altre municipi de la comarca distingit per l'Agència Catalana de Turisme enguany. Conegut arreu de Catalunya pel Concurs Internacional de Gossos d'Atura i per ser el municipi d'on brolla el Llobregat, Castellar de n'Hug ha sabut conservar la seva essència amb el pas dels anys. Al poble es respira la tradició pastora de l'alta muntanya, d'allò més natural estant ubicat a gairebé 1.400 metres d'altitud. Ara bé, les seves teulades rogenques es diferencien dels pobles del Pirineu, on predomina la pissarra. Entre els indispensables de visitar, les Fonts del Llobregat, el Museu del Ciment de Castellar de n'Hug, el Museu del Pastor, l'església de Santa Maria de n'Hug i Sant Joan de Cornudell.
 

Imatge general de Castellar de n'Hug Foto: Museu del Ciment de Castellar de n'Hug

 

Gisclareny

Situat completament dins del Parc Natural del Cadí Moixeró, és reconegut per ser el poble més petit de Catalunya. Els seus 28 veïns i veïnes (segons el cens del 2022) es refugien entre muntanyes, amb una vista privilegiada del Pedraforca i entre cases de pedra. El municipi esdevé l'escenari perfecte pels amats de les rutes de muntanya i la desconnexió amb la natura de protagonista. Per a aquests, són recomanables recorreguts com el sender de la Voltreta, l'itinerari del Coll de la Bauma, el sender de l'Alzina i el camí fins a la Font de l'Adou (d'on neix el riu Bastareny). 
 

Imatge general de Gisclareny Foto: ACN / Nia Escolà
 

Sant Jaume de Frontanyà

Abans que Gisclareny li rebatés, Sant Jaume de Frontanyà era el municipi (també berguedà) el quin ostentava el títol de poble català més petit. Ara, amb una població que supera per poc la trentena d'habitants, continua sent un petit paradís enmig del bosc. Ara bé, malgrat que la seva principal característica sigui que ha estat molt poc intervingut per l'home, també consta de construccions de gran valor patrimonial, com l'església romànica de Sant Jaume, única edificació que resta del que un dia va ser el monestir de Sant Jaume, i que ha esdevingut el rovell de l'ou del seu nucli. També té un gran atractiu la Font de la Mola, instal·lada el 1977, i que ha donat lloc a un parc que convida a gaudir dels colors de la tardor en aquests mesos.
 

L'església de Sant Jaume de Frontanyà Foto: Agència Catalana de Turisme

 

Gironella

La bellesa en els pobles petits és gairebé inqüestionable, però també tenen encant les viles més poblades. És el cas de Gironella, que tot i haver crescut com tants altres municipis, conserva la puresa i autenticitat del seu nucli antic. Els carrerons empedrats, de pujades i baixades, són presidits per l'església de Santa Eulàlia. En el recorregut, és imprescindible aturar-se per admirar les restes del Castell i la muralla de Gironella, l'església vella de Santa Eulàlia, la Torre de l'Homenatge i la Torre de l'Amo de Cal Metre. A més, amb un cop de cotxe i encara dins el municipi, es pot copsar la tradició de l'antiga indústria del tèxtil, amb edificis tan emblemàtics com la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. Una recomanació? Gaudir d'una posta de sol des del carrer del Riu, amb el Pont Vell de protagonista i tot el conjunt del nucli antic de fons.
 

Albada ennuvolada a Gironella Foto: Emili Vilamala 

Arxivat a