Els esplais «laics» i «progressistes» de Catalunya es reivindicaran a Berga

Més de 700 monitors participaran al "Monifestat' del 16 i 17 d'abril a la capital del Berguedà

Publicat el 08 d’abril de 2016 a les 10:20
Actualitzat el 08 d’abril de 2016 a les 10:30
Malgrat que el Berguedà només té quatre dels 104 esplais federats que conformen l'associació Esplais Catalans (Esplac), la territorialitat i la voluntat de treballar arreu del país han portat a que, enguany, Berga hagi estat la ciutat escollida per esdevenir seu del Monifesta't, la tradicional trobada que cada any organitza aquesta associació, que engloba més de 1.000 monitors, i que atén més de 6.000 nens i nenes de tot Catalunya. 

Una dada gens menyspreable, sobretot, per la voluntat intrínseca que arrosseguen els esplais. Uns punts de trobada de lleure, moltes vegades, menys valorats del que es voldria. Per això, un dels objectius d'aquesta gran trobada, que aplegarà més de 700 persones a Berga, serà reivindicar el caràcter "laic", "progressista" i "transformador" que tenen aquestes agrupacions, i la importància dels valors educatius i socials que es transmeten als nens, més enllà del lleure. 

"Som un ens educatiu i volem reivindicar el nostre paper com a monitors i educadors", ha declarat aquest dijous en roda de premsa la presidenta d'Esplais Catalans, Irene Torrecilla. En aquesta línia, ha indicat que no es tracta d'una reivindicació dirigida a les famílies, sinó a les administracions, amb l'objectiu que donin més suport a aquestes iniciatives, fomentant una major "consciència social". 

A més, ha prosseguit Torrecilla, aquesta trobada de 700 monitors també vol enviar un missatge molt important a la societat; la "manera col·lectiva" que tenen els esplais de treballar. Per això, durant els dos dies, tothom actuarà de manera conjunta, en equip i per un mateix objectiu. 
 

Les membres d'ESPLAC Irene Torrecilla i Anna Sánchez Foto: Aida Morales.


Al Monifesta't, que enguany treballa sota el lema "Juntes construïm el present, som #Monisimparables!", es realitzaran activitats formatives, de lleure organitzades pels mateixos monitors i, diumenge, una acció reivindicativa des de la plaça de Sant Pere. "Entre tots escriurem diferents frases que aniran lligades al lema", ha afegit la membre del sector Bages/Berguedà Anna Sánchez. Segons ha dit, aquestes es captaran des de l'aire, envoltades de les 700 persones, amb l'objectiu d'enviar un missatge clar i precís. 

"Dinamitzar" el teixit associatiu 

Segons la regidora de Serveis a les Persones, Anna Alsina, la trobada d'Esplais Catalans a Berga és un "gran esdeveniment" que pot donar molt de sí a la ciutat. En aquest sentit, i a part dels beneficis econòmics del pas de 700 persones durant un cap de setmana, també hi ha un element que, segons ha dit, no es pot oblidar. 

"És una forma de visualitzar i dinamitzar el teixit associatiu entre els joves", ha considerat Alsina sobre la tasca dels esplais. Per això, ha indicat que la trobada també pot servir per acabar "d'implicar" molts berguedans en aquestes entitats que, lluny del que es pensa, tenen un important impacte en molts sentits: "És donar valor a l'espai de creixement, organització i treball col·lectiu". 
 

Presentació del Foto: Aida Morales.