Els Grans Encants tornen al Berguedà doblant els municipis participants

El projecte s'adreça a majors de 65 anys amb l'objectiu de "treballar l'estimulació cognitiva" i millorar l'estat d'ànim dels participants a través de les cançons

09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:07h
Els assistents a la presentació de la segona edició dels Grans Encants, a Bagà
Els assistents a la presentació de la segona edició dels Grans Encants, a Bagà | Lídia López
El projecte musical i integrador dels Grans Encants arriba a la segona edició al Berguedà, sumant enguany el doble de municipis participants. La proposta, impulsada pel Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona i dirigida per Jordi Costa (Sec), té com a eix vertebrador les cançons tradicionals i significatives per a les generacions més grans que, al llarg de sis sessions i una gran cloenda conjunta, treballen àrees com la socialització i la prevenció del deteriorament cognitiu mitjançant una proposta lúdica i de cohesió.

"Celebrem la segona edició d'un projecte emotiu, que posa la gent gran al centre", ha destacat la consellera comarcal adjunta de l'àrea de Drets Socials, Queralt Tor, que ha assenyalat que la iniciativa "situa la cultura com a eix vertebrador de cohesió social". Després que el 2022 es dugués a terme a Bagà, Gironella i Berga, enguany se sumen a la proposta la Pobla de Lillet, Casserres i Puig-reig. 

"És un projecte pensat per la gent gran de la comarca", ha incidit Costa, que ha asseverat que l'experiència del darrer any va posar de manifest "efectes positius en els participants". "Els tallers van servir per treballar l'estimulació cognitiva i el seu estat d'ànim a través de les cançons", ha remarcat el responsable, que ha declarat que "hi havia persones que no se'n recordaven del nom dels seus fills, però que eren capaços de cantar cançons senceres". I és que, tal com ha puntualitzat, apostar per melodies i lletres cèlebres contribuïa a "vincular el moment amb records i vivències passades". És per aquest motiu que, al moment de fer la inscripció, es demanarà als assistents quines cançons els agradaria cantar.

Però no hi ha millor exemple que l'experiència, així que la presentació ha comptat amb Abèlia Xandri i Llorenç Pedrals, dos dels participants en els Grans Encants del 2022 que han compartit la seva valoració. "Em va agradar molt el taller, especialment la cantada final a Gironella", ha explicat Xandri, mentre que Pedrals ha convidat a tothom a sumar-s'hi: "Que ningú dubti a venir perquè gaudiran".

En una línia similar, l'alcalde de Bagà, Lluís Casas, ha aprofitat l'avinentesa per "encoratjar la gent de Bagà que participin en la proposta", i s'ha mostrat confiat que aquest 2023 "la cloenda serà encara més lluïda que la passada". Amb tot, ha agraït els promotors la iniciativa assenyalant que "aquesta és una activitat que no es pot pagar amb diners", destacant que la raó de ser del projecte és "dotar les persones grans d'un espai confortable".
 

Porta oberta al seu creixement

Amb tot, el responsable dels tallers s'ha mostrat satisfet pel fet que el treball engegat l'any passat hagi tornat amb més presència, obrint la porta a continuar fent créixer el projecte. "Tant de bo puguem, aviat, celebrar una edició els mesos de primavera", ha expressat Costa. Paral·lelament, Tor ha manifestat que aquesta iniciativa esdevé molt convenient al Berguedà, tenint en compte les casuístiques de ser una comarca amb una "taxa alta d'envelliment" i per la "dispersió geogràfica", la qual pot agreujar situacions "d'aïllament, malaltia i dependència".

L'acció s'adreça a persones majors de 65 anys, tant les que viuen en centres residencials com les que no. A més, des de l'organització es fa la crida a la població de tota la comarca, tant si resideixen en una de les poblacions on s'ofereixen els tallers com si no. De la mateixa manera, els responsables apunten que no cal tenir coneixements musicals de cap mena, ja que l'únic requisit és voler cantar i passar una bona estona.

Les inscripcions ja són obertes, en diferents espais en funció del municipi. Les sessions tindran lloc alClub Sant Jordi a Bagà, al Pavelló de la Pobla de Lillet, a la Llar de Gironella, al Local Cultural de Casserres, a La Sala de Puig-reig i a l'Hospital de dia psicogeriàtric de Berga. La festa final serà el 20 de desembre al pavelló de Puig-reig i, si l'any passat es van aplegar 250 persones (una vuitantena de les quals assistents als tallers), enguany s'espera duplicar les xifres. Això sí, es replicarà el format del 2022, amb un espai sense escenari que s'inspiri en la imatge d'una cantada a la vora del foc: "No cantem per exhibir, sinó per compartir", ha puntualitzat Costa.

 

Els Grans Encants 2023 by Naciodigital on Scribd