Els joves decidiran els usos del local de joventut de Berga que s'ha mantingut tancat l'última dècada

L'actual govern de la CUP assegura que ha reclamat a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que resolgui les mancances estructurals del clavegueram de l'immoble

Publicat el 12 de desembre de 2018 a les 17:26
Els joves seran els qui decidiran els usos del local de joventut de Berga, que ha romàs  tancat des que va concebre's fa més d'una dècada. Així ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la regidora de Joventut, Mònica Garcia. "Iniciem l'activitat en aquest equipament; i el que volem fer és una experiència participativa, perquè els joves ens diguin quins usos se li dona a aquest local i com s'articula", ha explicat Garcia. Es convoca als joves d'entre 15 i 25 anys a una activitat participativa amb música, improxou, tapes i debat per parlar del nou espai jove, diumenge 23 de desembre a partir de les 6 de la tarda al mateix local, situat als baixos semisoterrats d'un edifici destinat al lloguer social.

L'objectiu és que hi assisteixin el màxim de joves possibles, i un mínim d'entre una quinzena i una trentena de nois i noies, per tal de poder endegar un procés de decisió sobre les futures activitats del local que ha de cobrir les necessitats i interessos del jovent de la ciutat. A partir de la trobada de diumenge, que marca la posada en funcionament del servei, i amb les bases definides, s'anirà decidint com es genera el debat entre els joves per concebre-hi els usos. Aquest mandat l'Ajuntament de Berga ha fet actuacions de condicionament per instal·lar-hi calefacció, internet, un sistema de seguretat amb alarma i les portes que hi faltaven. El consistori disposa d'una partida de 15.000 euros per instal·lar-hi el mobiliari. 

El local ocupa una planta baixa de 370 metres quadrats, al bloc de pisos de promoció pública del carrer Mossèn Espelt 13. El projecte va idear-se el mandat 2007-2011 amb Juli Gendrau com alcalde. Però després la instal·lació no va acabar-se obrint pels retards en les obres i els problemes que presenta el clavegueram i que continuen pendents d'una actuació. L'actual govern de la CUP assegura que ha reclamat a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, titular de l'edifici, que resolgui les mancances estructurals del local.

Inundacions d'aigua bruta per problemes estructurals al clavegueram

"Hem pres contacte amb tècnics de l'Agència de l'Habitatge que han vingut a veure quin era l'estat de l'espai, estem treballant-hi perquè les reformes puguin fer-se, però mentrestant hem adoptat mesures per tirar endavant el local, fent la instal·lació de la calefacció, col·locant les portes de l'interior del local, portant a terme una neteja periòdica de les clavegueres, per tal de poder-lo obrir", ha explicat avui Mònica Garcia. La principal problemàtica és que les canonades fan pujada i l'aigua bruta s'acumula i provoca inundacions. El consistori paga un lloguer per la cessió a l'Agència Catalana de l'Habitatge del local que, per tant, ha de ser qui assumeixi el cost de l'actuació per resoldre el problema. 

Pla d'usos amb el suport de la Diputació

Garcia ha destacat que l'Ajuntament de Berga està treballant també en la base d'un document d'usos, amb el suport de la Diputació de Barcelona, però que se li donarà major forma amb la intervenció dels joves. "L'espai és el que és, perquè va decidir-se des d'un bon inici", ha matisat Garcia. Hi ha una sala gran en la qual hi poden tenir cabuda exposicions, una sala amb aïllament acústic pensada en principi per a assajos de grups musicals i una gran habitació amb un separador que pot convertir-se en dos espais independents per a activitats i reunions. Però, partint d'aquesta base, es donarà la oportunitat al jovent per decidir com volen concretar-hi l'activitat. 

El consistori proposa, a més, organitzar-hi activitats puntuals o cícliques, com l'exposició "Controles?" sobre els riscos de les drogues, que va fer-se el passat mes d'abril. "La de diumenge 23 no és una inauguració formal perquè pensem que els adults no hem de monopolitzar el local, i han de ser els mateixos joves els qui puguin fer un acte d'obertura i convidar a qui ells creguin", ha afirmat Mònica Garcia. A partir d'aquesta setmana, l'àrea de Joventut establirà contacte amb els instituts i les entitats per tal de contactar amb els nois i noies, i informar-los que hi ha aquesta jornada.

"Que vinguin a dir-nos què volen que sigui aquest espai, si ha de ser un espai de reunió obert, d'activitats puntuals o si ha de ser una barreja d'ambdues coses, fins i tot si ha compartir-se amb entitats que no siguin estrictament juvenils", ha detallat Garcia.

El 2011 el cost de les obres va estimar-se en 165.700, per bé que els últims anys s'han fet noves actuacions per resoldre les mancances que hi havia.

Debat amb els joves l'any 2009

La pròxima jornada participativa per definir els usos del local, no serà la primera. L'any 2009, en mandat de CiU, la llavors regidora Maribel Iglesias va convocar una trobada per conèixer les necessitats dels nois i noies de la ciutat entre 15 i 30 anys. Aleshores ja va anunciar-se que el local s'obriria aquell any, però posteriorment el retard en les obres i la problemàtica amb les canonades va impedir-ho.