Els sanitaris del Berguedà es formen en la influència ambiental sobre la salut

L'11a edició de la Jornada Sanitària del Món Rural ha aglutinat una vuitantena de professionals de diferents àmbits i especialitats a Berga

  • Un instant de la presentació de Carles Font sobre el gas radó -
Publicat el 16 de maig de 2025 a les 16:13

El Pavelló de Suècia de Berga ha acollit l'11a edició de la Jornada Sanitària del Món Rural, organitzada per la secció berguedana del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). En aquesta ocasió, el fil temàtic escollit ha estat el de la Salut mediambiental a l'àmbit rural, traslladant al territori el concepte del one health (una sola salut en català, fa referència a la idea d'interdependència entre la salut humana, animal i ambiental). "El one health és un tema que ens implica a tots. És una branca dins la salut pública que serà un repte pel conjunt del sistema sanitari, però també per tota la societat", ha posat en relleu la presidenta del CoMB al Berguedà, Anna Escalé, qui ha celebrat que iniciatives com la d'aquest divendres serveixen als professionals de la salut "per actualitzar-nos i que ens anem formant en diferents patologies i casuístiques que ens influeixen".

L'agenda de la Jornada Sanitària del Món Rural d'aquest 2025 al Berguedà ha arrencat amb la ponència inaugural, a càrrec d'Antoni Trilla (degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta de Govern del CoMB), qui ha parlat dels virus emergents i la influència del canvi climàtic. A continuació, la cita s'ha enfocat en la salut laboral, amb les conferències d'Eva Porcel (referent de la Unitat de Salut Laboral Catalunya Central, adscrita a l'Agència de Salut Pública de Catalunya), al voltant de la vigilància postocupacional pel contacte amb l'amiant; i de Carles Font (de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, adscrit al Departament d’Empresa i Treball), sobre el gas radó i com abordar-lo.

La resta d'exposicions de la matinal han posat el focus en altres elements ambientals i la seva influència sobre la salut, com el de la meteorologia, i tal com ha exposat la meteoròloga berguedana Gemma Puig; o l'impacte de la incineració de residus en la salut, amb la metgessa de família Mercè Botinas. També s'ha desenvolupat una xerrada de la secció col·legial d'Acció climàtica i Salut Planetària del CoMB amb la seva presidenta, Carla Oliva; i s'han entregat els premis de comunicacions de la regió.

Enguany, una vuitantena de professionals de la salut d'àmbits diversos, principalment del Berguedà i també de comarques veïnes com el Bages, han seguit les conferències. De fet, Escalé ha posat en relleu que "estem molt contents perquè hi ha una participació molt àmplia també d'infermeria", incidint que "a part de ser una jornada científica, d'actualitat i d'evidència científica, per nosaltres també és una jornada lúdica on ens trobem amb els diferents companys".

Referències per aplicar en consulta

Per a la presidenta del Col·legi de Metges de Barcelona al Berguedà, la finalitat de la Jornada Sanitària del Món Rural és, d'una banda, apropar la formació sanitària al territori. D'aquesta manera, les temàtiques escollides varien edició rere edició -es tracta d'un certamen biennal- per diversificar l'oferta i aportar una agenda actual. En el cas de la d'enguany, al voltant de la salut mediambiental, la idea va sorgir en una jornada de la professió mèdica celebrada a Puigcerdà, el juliol de 2024. "Alguns membres de la junta comarcal del col·legi vam tenir l'oportunitat d'assistir en aquesta trobada en la qual es va tractar aquest tema i vam veure la importància de la temàtica i el poc que a vegades en sabem o hi pensem", ha declarat Escalé, afegint que "vam creure que era una bona matèria per aportar al conjunt dels professionals del territori, i de mica en mica vam anar desenvolupant el programa".

Més enllà de l'aspecte formatiu, des del CoMB a la comarca desitgen que tot l'exposat aquest divendres a Berga es pugui aplicar en casos pràctics. "La idea és que, a partir d'un tema, puguem donar aquest enfocament teòric, però pràctic a la vegada. És a dir, aportar uns coneixements plausibles que et canviïn la teva realitat i el teu dia a dia, per tal que la setmana que ve, quan estiguis a la consulta, hi puguis pensar", ha detallat Escalé.

Així, a partir de les ponències de divendres, la presidenta creu que algunes qüestions que segurament es reforçaran en l'atenció als pacients després d'aquesta sessió seran al voltant dels antecedents laborals de les persones o incidir en els llocs on han pogut estar les persones, pel contacte amb agents externs que en les exposicions d'aquesta jornada s'ha evidenciat que poden influir en el diagnòstic o tractament d'una malaltia. "La idea és que siguin coneixements que es puguin aplicar en el dia a dia i fugir d'aquest concepte més abstracte. Volem que es pugui aterrar d'una forma molt pràctica", ha conclòs.

La cloenda de l'11a Jornada Sanitària del Món Rural ha estat a càrrec de la presidenta del CoMB, Elvira Bisbe, qui ha donat pas a un dinar a peu dret amb els assistents.