Emocions, llàgrimes i orgull miner, en uns Premis Santa Bàrbara per recordar

Companys, famílies i amics recorden, a través d'un documental, els 30 miners morts fa 40 anys a la mina de la Consolació | Un monument a Sant Corneli homenatja les 206 persones que han perdut la vida a mines del Berguedà al llarg del segle XX

Aida Morales
05 de desembre del 2015
Actualitzat el 06 de desembre a les 16:01h
Els tres miners guardonats amb el Premi Santa Bàrbara.
Els tres miners guardonats amb el Premi Santa Bàrbara. | Aida Morales.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, amb els miners guardonats i membres del FCBarcelona Foto: Aida Morales.


Els premis Santa Bàrbara que s'han celebrat aquest dissabte a la colònia minera de Sant Corneli, a Cercs, es recordaran, sense cap mena de dubte, per tots els sentiments que han aconseguit despertar entre els assistents. Uns premis que han volgut homenatjar tres miners de l'Associació d'afectats per la supressió de la quota del carbó, així com la Junta Directiva del Futbol Club Barcelona però, sobretot, un reconeixement sentit i profund cap a les 206 persones que, des de 1903 fins 1996 van deixar la vida a les mines del Berguedà.

Aquest any, a més, aquests premis s'han envoltat d'un aire especial, marcat pel record i enyorança cap als 30 miners morts el 1975 a la Mina de la Consolació, i que la comarca ha volgut homenatjar amb un documental realitzat, especialment, per a l'ocasió. 

Emocions, llàgrimes i, sobretot, molt orgull han omplert el cinema teatre d'aquesta colònia minera. Un gran espai que ha aplegat més de 200 persones i que ha quedat petit, a causa de la gran quantitat de gent que s'han volgut acostar i compartir aquest reconeixement. Entre aquestes, vídues, fills i néts i, sobretot, molts dels companys que, enguany fa 40 anys, van viure un dels més tràgics accidents miners de l'Estat espanyol.

"El simple fet de fer 40 anys d'un accident tan greu, s'havia de recordar d'alguna manera molt emotiva", ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Un homenatge, ha prosseguit, que vol obligar a "tornar a mirar enrere", conèixer la tradició del Berguedà i sentir-se orgullosos d'aquesta història: "Cal fer aflorar aquests sentiments, i mirar d'on venim". 
 

Més de 200 persones han omplert el cine-teatre de la Colònia Minera de Sant Corneli. Foto: Aida Morales.


L'acte ha començat a les 12.00 amb el Ple de l'Ajuntament de de Cercs i l'entrega de premis als guardonats d'enguany, i ha continuat amb un concert en honor a Santa Bàrbara, patrona dels miners, que ha interpretat la coral de l'escola de música de Puig-reig, acompanyada per Xavier Guitó i la soprano Montserrat Bella. Un moment clau i molt especial de l'acte, sobretot, quan la soprano ha recitat, amb la veu ja mig trencada, els noms dels 30 miners morts el 1975. Nus a la gola, llàgrimes als rostres i records plens d'emoció. Minuts després, un llarg aplaudiment. 

El documental sobre els fets, passat a continuació, ha tornat a remoure la memòria de molts, explicant la situació prèvia i posterior de l'accident, sota la veu de testimonis presencials, historiadors i famílies. "Crec que va bé plorar col·lectivament per treure aquelles coses que molta gent portem a dins", ha reconegut Calderer, que ha defensat la importància de conèixer i mantenir la memòria històrica, com un dels elements principals del patrimoni berguedà. 

Premis i reconeixements

Els premis Santa Bàrbara d'enguany s'han donat als miners Josep Moliner, Pere Soler i Antonio Cárdenas, que dins de l'Associació d'afectats per la supressió de la quota del carbó, han decidit finançar una part del monument amb els noms de tots els miners morts durant el segle XX al Berguedà. 

"Aquest homenatge representa tota una vida, perquè molts eren companys", ha explicat Moliner, emocionat. Així mateix, ha celebrat que aquest reconeixement sigui un recordatori, ja que "és important que se sàpiga què va passar", ha continuat Soler. 

La llàstima, però, i segons ha afirmat Cárdenas, és que aquest homenatge "no s'hagi fet abans", i ha insistit que el premi que han rebut, no només és per a ells, sinó per a tots els miners del Berguedà. 

Per altra banda, també s'ha donat una distinció honorífica especial al FCBarcelona que, just després de l'accident de 1975, es va implicar per aconseguir diners per a les vídues i famílies afectades per l'explosió. En aquest sentit, va organitzar un partit de futbol amb el primer equip a Berga, i va aconseguir recaptar 40.000 pessetes.
 

Els tres miners guardonats amb el Premi Santa Bàrbara. Foto: Aida Morales.

 

Xavir Guitó interpretant una cançó. Foto: Aida Morales.

 

Inauguració del monument de record als 206 miners mort al Berguedà. Foto: Aida Morales.