ERC exigeix la dimissió dels independents i la CUP fins i tot amenaça de marxar del Consell si són al govern

Republicans i cupaires carreguen contra Patrocini Canal i Pep Llamas per deixar sense representació les agrupacions d'electors de Guardiola, la Nou i Sagàs

09 de juliol de 2020, 08:30
Actualitzat: 14:12h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu).
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | Arxiu
La trencadissa de les agrupacions d'independents ha aixecat polseguera al ple del Consell Comarcal del Berguedà aquest dimecres al vespre. Esquerra i la CUP han carregat contra els independents Patrocini Canal i Pep Llamas i han demanat que no formin part del govern. Els republicans n'han reclamat la dimissió en un comunicat immediatament posterior a un plenari molt tens, i la CUP ha amenaçat de marxar del Consell si són a l'executiu. 

Som Avià ha decidit deixar recentment l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà per "importants discrepàncies", però la seva consellera, Patrocini Canal, que encapçala la cartera de Pagesia, món rural i petits municipis i una vicepresidència, conservarà la plaça al govern del consell comarcal. Això fa que l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà es quedi sense representació al Consell i obre la porta a entrar a l'executiu a Pep Llamas, que ja fa un any que va abandonar les agrupacions i que ocupa un dels dos seients al Ple del Consell que inicialment corresponia al conjunt d'aquestes.

Per tot plegat, el portaveu d'Esquerra, Eduard Coronado, ha demanat a la secretària de l'ens durant el torn de precs i preguntes per la situació de les agrupacions d'electors que han quedat sense representació, que ha definit com a "poc democràtica i poc ètica". 

Esquerra ha fet palès que, segons el seu punt de vista, la consellera Patrocini Canal i el conseller Pep Llamas, "teòricament representants de l'agrupació d’electors del Berguedà", han actuat "deslleialment respecte al grup de persones i electors que els hi va donar la possibilitat de tenir representació al consell comarcal i obviant els seus compromisos, polítics, ètics i morals, amb municipis que esperaven i confiaven que defensarien els seus interessos com era el seu dret, i han prioritzat estabilitzar un govern de JxCAT i PSC". 

Tot i així, Patrocini Canal ha defensat la seva "completa legitimitat" com a consellera. Ha recordat que compta amb el suport de les agrupacions de Borredà i Capolat amb qui suma el 58% del total de vots aconseguits pels independents als comicis de maig de 2019.

En un dels torns de rèplica, Coronado ha centrat la seva crítica en Llamas, que té grup propi amb el suport de 291 vots, una quantitat insuficient per entrar al plenari del Consell per si mateix, segons ha recordat. Tanmateix, Pep Llamas ha etzibat a Coronado que no podia parlar d'una situació que no coneixia, perquè "vostè no hi era" i desconeix que hi va haver "una sèrie de moviments" que van motivar aquella sortida del grup. "Érem la segona força en vots que va donar una empenta a aquella agrupació", ha dit Llamas. 

"Quan hem pactat temes amb Esquerra o la CUP, no he sentit mai cap retret sobre qui representava", ha lamentat Llamas. "Les seves inquietuds aporten alguna cosa a la comarca o són interessos partidistes?", li ha qüestionat Pep Llamas. 

Els republicans han sol·licitat al president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, "que pensi bé qui vol al seu costat per portar la comarca del Berguedà a bon port", perquè "els fets ocorreguts al Consell són molt greus i fereixen seriosament la confiança que la població pugui tenir cap a aquesta institució".

Esquerra ha insistit sobre la qüestió en un comunicat posterior al plenari i ha demanat "la dimissió immediata" de Canal i Llamas i "una disculpa pública als votants de les diferents agrupacions electorals, incloses les mateixes seves, per deixar enrere l’essència del que es pretenia, ja sigui de forma immediata, perquè fos escollit en votació pels membres de l’agrupació com el senyor Llamas; o com la senyora Canal, per no permetre una votació dins l’agrupació d’electors del Berguedà per decidir si el senyor Llamas havia d'entrar a govern al consell comarcal". 

El portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, ha apuntat que ara les agrupacions d'electors estan només "parcialment representades" i ha amenaçat de marxar si són al govern. A més, ha considerat que, per la seva experiència a Berga, "és molt més sa estar en minoria". Davant el clam de legitimitat de Patrocini Canal sobre el 58% dels vots que representa juntament amb Borredà i Capolat, Sànchez ha insistit que "en cap cas tindríeu dos representants". 

"Si el que voleu és això, carreguem-nos el Consell, dotem l'Agència de Desenvolupament de recursos, i que els tècnics tirin endavant la comarca", ha etzibat. 

Els regidors trànsfugues de Berga que van deixar el PSC l'any 2013

Enmig de tot el debat, una de les intervencions ha estat la del conseller Abel García (PSC) que ha aprofitat per parlar de l'experiència del seu partit pel "transfuguisme" d'un grup de regidors de Berga fa una dècada. "Vostè era a l'executiva d'Esquerra quan el seu partit va acollir trànsfugues", li ha dit Abel García a Eduard Coronado.

Un d'aquells regidors era Ramon Camps, que és conseller d'Esquerra al plenari del Consell, i que ha volgut matisar que la lectura que van fer en aquell moment era que "el partit havia traït" les idees per les quals havien estat votats. "Quan et presentes per un partit tens una espècie de contracte vinculant amb aquest, és bidireccional, quan vam marxar totes les persones actives al PSC de Berga, ho vam fer amb molta pena, especialment per part meva. El meu pare havia estat l'únic alcalde del PSC de Berga, va ser un pas terrible, però ens vam veure amb l'obligació de trencar amb la formació, perquè el PSC no complia amb el que havia dit que faria", ha reflexionat Camps.

Ramon Camps també ha incidit en el fet que en aquell mandat "no vam actuar en nom d'Esquerra en cap moment".