L'Escola Pedraforca de Saldes torna a rebre alumnat, 14 anys després

El consistori ha invertit 360.000 euros per arranjar l'equipament, un espai emblemàtic pel poble que ara gaudiran els sis alumnes que han inaugurat la nova etapa escolar

Els alumnes de l'Escola Pedraforca juguen al pati
Els alumnes de l'Escola Pedraforca juguen al pati | ACN / Laura Busquets
Redacció
06 de novembre de 2024, 15:20

L'Escola Pedraforca de Saldes ha reobert les portes aquesta setmana. El centre ha hagut de passar per uns treballs de rehabilitació per tornar a acollir l'alumnat, en un edifici que data dels anys 40 i que ha estat 14 anys en desús pel seu tancament. Aquest curs, la culminació de la prova pilot de l'espai familiar ha donat els seus fruits, i ha permès que el municipi torni a tenir oberta l'escola amb sis alumnes: un a l'escola bressol i cinc a I3.

"Hem agafat un edifici del segle XX i l'hem adaptat al XXI, amb totes les instal·lacions noves", ha explicat a l'ACN l'alcaldessa de Saldes, Dolors Jiménez, qui ha recordat que l'equipament és un espai amb molt de simbolisme pel poble, ja que temps enrere també va servir com a ajuntament, caserna de la Guàrdia Civil i biblioteca. La rehabilitació ha suposat una inversió de 360.000 euros, amb els quals s'ha substituït l'enllumenat, s'ha millorat l'aïllament tèrmic, i s'hi ha equipat amb una caldera de biomassa per escalfar les aules -també hi ha un sistema de gasoil-.

Ara bé, per l'Ajuntament de Saldes, la reobertura de l'escola va més enllà de posar a disposició un equipament al poble, ja que esdevé una "clara aposta per al futur del poble". Així s'expressa la batllessa, que reivindica que "l’escola és el que ens faltava" en una aposta a una major escala per rejovenir la població amb l'arribada de noves famílies, amb la finalitat de revertir l'estadística actual. I és que Saldes se situa entre les poblacions del Berguedà amb una major taxa d'envelliment.

Cal recordar que el centre que ha acollit els nens i nenes saldencs ha estat l'Escola Serrat Voltor de Vallcebre, separada per un trajecte de 20 minuts en una carretera de corbes que es fa encara més insegura en la temporada d'hivern, quan s'hi pot trobar neu i gel. Aquest context, segons Jiménez, havia fet desdir algunes famílies d'anar a viure al poble, optar per altres municipis com Gósol o la capital de comarca, Berga.

En tot cas, des del consistori són conscients que serà "un repte" mantenir oberta l'escola. L'alcaldessa es mostra optimista al respecte, assenyalant que tenen garantit el futur del centre mentre els sis alumnes actuals vagin creixent. A més, no descarten que, el curs vinent, puguin atraure més alumnat i se'ls permeti obrir la secció de primària.

Alegria del teixit educatiu

"És un luxe", ha declarat la directora de l'escola, Pilar Soler, sobre la nova etapa escolar de Saldes. Soler ha admès que els fa "molta il·lusió" haver reobert el centre perquè "sempre donen molta vida als pobles". La directora, que té experiència en altres escoles rurals, destaca que un dels avantatges de ser pocs alumnes és que poden oferir un servir molt "personalitzat": "És com una gran família".

En aquest sentit, la directora explica que el centre té dos espais diferenciats per l'escola bressol i educació inicial. De fet, un endarreriment en les obres de reforma va obligar els estudiants a començar el curs escolar al local social del poble, on han seguit el curs lectiu fins aquest dilluns, 4 de novembre. Sigui com sigui, com que són tan pocs alumnes, una part de la programació la fan plegats. L'Escola Pedraforca també disposa de servei de menjador amb càtering i un monitor. En el vessant educatiu, en total són una mestra i una tècnica d’educació infantil.