La fàbrica de CLT del Grup Boix situarà el Berguedà com a punta de llança de la fusta constructiva

El conseller Òscar Ordeig ha visitat les instal·lacions de la serradora i les obres del nou espai avançant una potenciació de la construcció pública amb fusta i incidint en la importància de modernitzar el sector per millorar la gestió forestal

El conseller Ordeig ha visitat les instal·lacions del Grup Boix acompanyat de la direcció de l'empresa i altres representants institucionals
El conseller Ordeig ha visitat les instal·lacions del Grup Boix acompanyat de la direcció de l'empresa i altres representants institucionals | Lídia López
10 de gener de 2025, 13:40
Actualitzat: 17:29h

Les obres de la nova fàbrica per elaborar panells contralaminats de fusta (CLT) del Grup Boix avancen a bon ritme. Amb una inversió de 35 milions d'euros, l'empresa de Puig-reig ampliarà la seva oferta de valorització de la fusta fent el salt a la branca constructiva "subministrar grans volums d'aquest CLT per fer edificis", ha assenyalat el conseller delegat de l'empresa, Joan Boix, qui ha destacat que, a tot l'Estat, només hi ha dues empreses més que hagin apostat per aquesta línia de treball, sent la berguedana l'única de Catalunya. Aquest divendres, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha visitat les instal·lacions avançant la voluntat d'impulsar l'ús de fusta en la construcció d'obra pública i la nova convocatòria d'ajuts per a la tecnificació del sector de la gestió forestal.

"Hi comença a haver moviment a Galícia i el País Basc, que juntament amb Catalunya, som els motors d'aquesta activitat a l'Estat", ha posat en relleu Joan Boix al voltant de la implementació dels panells CLT en la nova nau que s'està alçant al Polígon Industrial El Saltet de Puig-reig. Segons les previsions de la companyia, les obres han d'estar finalitzades cap a l'estiu, per tal que durant els mesos de setembre i octubre es puguin fer les primeres proves per, el gener del 2026, es posi en marxa la producció. En aquest espai hi treballaran entre 20 i 25 persones en llocs de treball de nova creació que, segons el conseller general, seran més tecnificats perquè "la producció estarà molt automatitzada". Per aquest motiu, es buscaran perfils especialitzats que situaran la mitjana salarial per sobre de la qual actualment té la serradora. A més, cal tenir en compte que les noves instal·lacions de Puig-reig seran les úniques de tota Catalunya que produiran CLT, situant el grup i la comarca com a punta de llança del sector.

L'aposta és especialment interessant pel que fa a l'aprofitament forestal i, sobretot, la valorització de la fusta. Segons Boix, la producció de palets que actualment implementa l'empresa implica "un valor afegit del 30% només, per tant, és una transformació relativament senzilla de la fusta". En canvi, els nous panells seran "peces d’un valor afegit del 300%", que per al responsable de l'empresa "arribarà al propietari forestal". "És evident que si creem demanda d'un valor afegit més alt i de més qualitat, aniran més diners al bosc", ha ratificat Boix, que ha fet una crida a l'administració pública per a la contribució de la modernització de la maquinària per facilitar els treballs al bosc. Precisament, el conseller ha aprofitat l'avinentesa per anunciar el procés de resolució de la nova convocatòria d'ajuts a la tecnificació dels treballs forestals per un valor total de sis milions d'euros. La subvenció permet a les empreses renovar la maquinària, els complements i altres materials per desenvolupar l'activitat amb un màxim de 250.000 euros.

En la seva visita al Grup Boix, Ordeig l'ha reconegut com un "gran projecte empresarial, i m'atreviria a dir gran projecte de país", celebrant que "aquesta nova fàbrica de CLT ens pot obrir noves possibilitats que hem d'aprofitar", tot asseverant que "tots els processos que vagin en la direcció d'aplicar tecnologia i modernitzar el sector comptaran amb el suport de la Generalitat de Catalunya". Així, tot i recordar que el projecte ja gaudeix del suport de l'Institut Català de Finances, ha albirat "noves col·laboracions" amb l'objectiu que la nova fàbrica "pugui entrar en funcionament ben aviat i contribueixi en aquest abans i després que ha de fer la política forestal".

oscar ordeig visita grup boix puigreig bergueda lidialopez
Carles Martí li ha mostrat els equips i espais de la serradora al conseller Ordeig | Lídia López

 

Nou pla forestal i potenciació de l'obra pública amb fusta

El conseller d'Agricultura ha incidit en la necessitat d'incrementar i millorar la gestió forestal, ja que "actualment, només gestionem un terç del creixement anual dels nostres boscos", fet que implica "més combustible, boscos més abandonats i suposarà una pitjor qualitat de la fusta si no ho corregim a temps". L'objectiu és duplicar aquesta dada, arribant a cobrir "dos terços del creixement anual del bosc", que és l'actual mitjana europea. "Volem obrir una nova etapa en la gestió forestal", ha remarcat Ordeig, que ha anunciat que el Govern està preparant "un nou pla de política forestal amb la contribució del sector de la fusta de Catalunya" amb el focus posat especialment en la reducció del risc d'incendi -agreujat pel canvi climàtic- i en la conservació de la biodiversitat. "El 90% de superfície de Catalunya és agroforestal, i una mala gestió ens poden portar unes conseqüències nefastes", ha recordat.

Aquest esforç més gran en la gestió forestal i les aliances amb el sector privat també es materialitzaran, ha apuntat el conseller, amb una "proposta per potenciar la construcció pública amb un percentatge mínim de fusta de proximitat", afirmant que "ja hi ha jurisprudència que permet fer licitacions amb fusta de proximitat al·legant una menor petjada de carboni". Així, aquesta iniciativa s'està treballant amb un horitzó al voltant de l'estiu per "tenir la proposta sobre la taula". En aquest sentit, Joan Boix ha assegurat que "ja fa anys que es pensa en la fusta per a la construcció pública", afegint que "a molts països d'Europa, com per exemple França, construir amb fusta té unes deduccions fiscals determinades".

obres grup boix fabrica clt puigreig bergueda lidialopez
S'espera que, el gener del 2026, es posi en marxa la producció a la nova fàbrica | Lídia López

A més del conseller Òscar Ordeig i Joan Boix, també s'han sumat a la visita l'alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Elia Tortolero; la directora general de Boscos i Gestió del Medi, Sandra Torras; la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Raquel Sánchez; el cap de l'Oficina Comarcal del Berguedà, Manel Armengol; la consellera i responsable d'ESG del Grup Boix, Marina Boix; i el director general del Grup Boix, Carles Martí.

Arxivat a