Firhàbitat explica als estudiants de secundària «El valor dels oficis»

Uns 350 nois i noies han escoltat testimonis de professionals de sectors com la construcció, la fusteria o la restauració, i s'han posat a prova en els nou tallers que els han preparat exclusivament

Un taller amb fusta preparat durant la matinal dels oficis, en la primera jornada de Firhàbitat 2024
Un taller amb fusta preparat durant la matinal dels oficis, en la primera jornada de Firhàbitat 2024 | Lídia López
10 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:42h

El Joan Canudas té 21 anys i ha cursat el Cicle Formatiu de Grau Superior de Projectes d'Edificació. Actualment, treballa a Clau 21 com a encarregat d'obres, i té la responsabilitat de planificar l'execució dels treballs, des que es plasmen al plànol fins que s'entrega la clau al client, a més de coordinar els equips i participar en la presa de decisions constructives, i d'elaborar pressupostos. Aquest divendres, ha estat un dels quatre participants en la taula rodona dels oficis, celebrada durant la matinal adreçada a alumnes de secundària titulada El valor dels oficis, en el marc de Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l'Eficiència Energètica.

"He explicat als nois i noies que jo també estava perdut en aquest camí de la vida laboral perquè quan has de prendre decisions estàs molt insegur, ja que no saps si estàs agafant el camí correcte o t’estàs equivocant", ha reconegut Canudas, que apunta que "els he animat a no tenir por i que tirin endavant, perquè és un sector molt maco". "És molt satisfactori revertir la situació d'un edifici quasi en ruïnes i pràcticament sentenciat, donant-li 100 anys més de vida útil", comparteix respecte de la seva professió que, tal com ha recalcat, "té moltes sortides, perquè tothom necessita un lloc on viure".

El seu testimoni, com el d'una restauradora de patrimoni, el d'una fustera i el d'un instal·lador, s'han pogut donar a conèixer entre els 350 alumnes dels instituts Guillem de Berguedà, Serra de Noet, Pere Fontdevila i l'Escola Xarxa, que han pres part de la jornada de Firhàbitat adreçada especialment a ells perquè es plantegin fer el salt als oficis manuals. I és que els diferents actors de tots els gremis coincideixen des de fa temps que falta mà d'obra qualificada. "Necessitem joves que agafin els oficis i creiem que és una bona manera d’apropar-los a aquesta branca del món laboral" ha celebrat l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal

"Des de la primera edició que somiàvem en fer aquesta matinal, però primer s’havia de consolidar tota la resta", ha incidit la directora de Firhàbitat, Rosa Prat, que ha posat en relleu que la proposta d'efecte per atraure l'alumnat participant han estat els nou tallers que ha preparat la mostra per tal de palpar en primera persona tot allò que els han compartit durant la part teòrica de la jornada. A més, Prat també ha destacat les visites guiades a la mostra i a les exposicions instal·lades en el context de la fira amb l'objectiu que "els joves marxin amb una visió àmplia de totes les sortides professionals que es deriven d’aquest sector i que molts desconeixen".

Més enllà d'aquesta matinal, l'oferta formativa també s'exposa als estands de Firhàbitat, restant a l'abast dels visitants els tres dies que dura la fira. És el cas de l’Institut Castellet, on des de fa més de 10 anys que s'imparteix el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Construcció. Segons el cap de departament i coordinador de Cicles Formatius del centre, Josep Bonache, aquests estudis passen una mica desapercebuts entre els joves, tot i afirmar que "tots els alumnes que el cursen troben feina un cop graduats". Enguany, acabaran els estudis 12 alumnes, i n'hi ha 16 més fent primer. A més, el docent comparteix que els estudis també han despertat l'interès d'algunes noies: "Aquest curs, en tenim dues, i fa tres anys, va acabar una promoció on se'n van graduar quatre". Són, en qualsevol cas, una minoria entre l'alumnat.

Però les dones ja no són tant rara avis al sector, i bona prova n'és Addaia Aragay, la fustera que ha participat en la taula rodona dels oficis i que detalla que "vaig veure que el que realment m'agradava era remenar amb les mans, sobretot la fusta, i em vaig engrescar tot i no tenir referents femenins". En declaracions a l'ACN, Aragay reconeix que la incorporació al món laboral no va ser fàcil, ja que ha trobat "des de la sorpresa fins al menyspreu o comentaris despectius", explicant que "t'has d'empoderar, envalentir i deixar de banda les opinions i els judicis de valor per tirar endavant amb la teva passió". 

Arxivat a