La Fundació La Llar es torna a fer seva Sant Pere amb la celebració de la Patum

L'entitat ha celebrat la bona rebuda del consistori i la ciutat, anunciant que ja pensa a una possible ampliació de la festa

Dues de les Maces de La Patum de la Llar
Dues de les Maces de La Patum de la Llar | Lídia López
28 de maig del 2024
Actualitzat a les 22:44h

La Fundació de La Llar ha desplegat la seva Patum a Sant Pere, enguany amb el beneplàcit meteorològic. I és que lluny de l'aiguat de l'any passat, quan es va dur a terme a la plaça per primera vegada amb motiu dels 50 anys de l'entitat, el sol i la bonança han brindat la capital berguedana una tarda brillant, que ha permès als saltadors i saltadores demostrar la traça patumaire després de setmanes d'assaig.

Els berguedans han respost la crida, fent possible una plaça plena que convida la fundació a continuar oferint a tot el públic la seva celebració de Corpus. Els primers a palpar aquest afecte han estat els Turcs i Cavallets, encarregats d'obrir la festa, tal com marca la tradició. El foc de les Maces i les Guites han portat una disbauxa a la plaça que s'ha substituït per l'atenció plena gràcies a la solemnitat d'una Àliga que ha fet emocionar tots els presents. Els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous han acabat d'elevar l'alegria de la tarda a l'espera de la vintena de Plens que han omplert Sant Pere de fum, guspires i intensitat patumaire. La celebració ha culminat amb unes quantes rondes de Tirabols.

La Patum, La Patum de la Llar, Patum, Berga, Berguedà
La Guita Grossa de La Patum de La LlarLídia López

Però, si hi ha un element que ha caracteritzat tota la tarda és el respecte de tots els berguedans cap a una celebració que la Fundació la Llar ha decidit continuar compartint amb els seus veïns i veïnes, deixant enrere el pati de l'Escola i sent part activa i protagonista del Corpus

La Fundació pensa a fer créixer la festa

Mentre la festa tenia lloc, les autoritats la seguien atentes des del balcó del consistori. Han presidit els actes l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano. També en clau política, hi han pres part els regidors i regidores de l'Ajuntament, la delegada Territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montse Barniol, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé. A més, han gaudit la festa des d'un lloc privilegiat la presidenta de la Fundació La Llar, Cecília Camprubí; la gerent de la fundació, Ester Comellas; i la directora de l’Escola Santa Maria de Queralt, Diana Sánchez.

"És molt rellevant que La Llar, per segona vegada, ompli la plaça per la seva Patum. Crec que és una expressió de normalitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies", ha valorat el conseller, que ha assenyalat que La Patum de la Llar és un exemple d'inclusió en "un àmbit on encara no hem avançat prou amb la normalització de la discapacitat és en la cultura popular". "El conjunt de festes tradicionals del país ha d'incorporar la inclusió de les persones amb discapacitat, i Berga i la Patum han de ser molt inspiradores", ha refermat Campuzano, que ha recordat que "si això passés de manera més habitual no seria notícia, però encara ho és". "El conseller ha donat el titular, i és que La Patum és un exemple català de festa inclusiva. I jo en faré bandera perquè la resta de celebracions populars també avancin", ha indicat per la seva banda l'alcalde.

La Patum, La Patum de la Llar, Patum, Berga, Berguedà
Els Nans Nous de La Patum de La LlarLídia López

Finalment, la presidenta de la fundació ha indicat que "l'any passat va quedar claríssim que La Patum de la Llar havia de quedar-se" i ha refermat que "la gent està molt il·lusionada i dubto que es faci un pas enrere, al contrari". I és que, tal com ha avançat en declaracions als mitjans, "ja hi ha propostes sobre la taula d'arribar a fer dos salts en lloc d'un", malgrat que el debat estigui en un punt molt inicial. Amb tot, Camprubí ha incidit en la normalització de la celebració de la Fundació respecte de la resta d'actes de Corpus, amb accions com desenvolupar les diferents activitats als emplaçaments habituals o que la brigada s'hagi ocupat del trasllat de les figures a l'Ajuntament: "Estem agraïts perquè volen que sigui una Patum més, i és el que és". En aquest sentit, el batlle ha insistit en les portes obertes del consistori cap a l'entitat precisament per a la integració de la seva celebració en el calendari patumaire i s'ha mostrat a disposició d'adaptar-ne el desenvolupament a una possible ampliació. "Volem que qualsevol veí o veïna de Berga se senti partícip de la nostra festa cabdal, i gràcies a la Fundació la Llar és així", ha culminat Sànchez.

Arxivat a