
El dispatching de Gas Natural Fenosa controla tota la xarxa arreu del territori Foto: Jordi Palmer
Gas Natural Fenosa ha ampliat la seva capacitat de distribució a Catalunya amb la incorporació a la xarxa de 56 municipis més al llarg d'aquest any 2015, pràcticament tots ells en ple estat operatiu a mitjans de novembre. Amb aquesta ampliació, l'empresa ja dóna subministrament a 442 municipis catalans, una xifra que tot i ser una mica menys de la meitat dels total de municipis suposa una cobertura del 92 per cent de la població.
Entre els 56 municipis incorporats aquest 2015 destaca Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, tot i que també 16 de l'Alt Empordà, un de l'Alt Penedès, un de l'Alt Urgell, un de l'Alta Ribagorça, un altre de l'Anoia, dos del Baix Camp, un del Baix Ebre, un del Baix Empordà, dos del Baix Llobregat, dos del Baix Penedès, tres de la Cerdanya, un de la Conca de Barberà, un altre de les Garrigues, un de la Noguera, quatre d'Osona, tres del Segrià, tres de la Selva, un del Tarragonès, un de la Terra Alta, un de la Vall d'Aran, i cinc del Vallès Oriental.
Segons dades facilitades per Avelino Arduengo, director de la zona est de Gas Natural Distribució, a hores d'ara la xarxa catalana té un índex de penetració –relació entre els habitatges amb gas respecte al total d'habitatges- del 57 per cent, una xifra molt per sobre de la mitjana espanyola, que és del 29%, i superior a països com França (42%) i Alemanya (48%) tot i que inferior a Bèlgica (80%), Itàlia (88%) i el Regne Unit (89%). De fet, la xarxa catalana és de les més completes de l'Estat, amb 17.500 quilòmetres de conduccions i més de 2,1 milions de punts de subministrament a tot arreu del territori català, en especial en les zones més poblades, és a dir, l'Àrea Metropolitana i tota la costa.

Gas Natural dóna servei a 442 municipis catalans. Foto: Jordi Palmer
Control de la xarxa de Catalunya, Aragó i el País Valencià
Arduengo ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita per a mitjans de comunicació al dispatching i el Centre de Control d’Atenció d’Urgències (CCAU), els principals centres de control de la xarxa i d'incidències per que fa a Catalunya, País Valencià i Aragó i, en un futur pròxim, també les Illes Balears.
Aquesta instal·lacions, situades a la seu de Gas Natural de Barcelona, permeten d'una banda rebre unes 350.000 trucades anuals al CCAU, que es tradueixen en "81.000 avisos d'incidències", segons detalla el responsable d'explotació, Roberto Díaz, amb un temps mitjà d'atenció als avisos prioritaris de 28 minuts. Pel que fa al dispatching o despatx de xarxa, es tracta d'un espai que permet el control exhaustiu de la distribució arreu del territori, amb la possibilitat d'enviar informació i interactuar sobre qualsevol punt.