Els Gegants de La Patum mostraran els seus nous vestits abans de Corpus

La presentació serà el 25 de maig i és un dels actes més destacats de l'agenda del cicle 'La Patum tot l'any'

Jordi Rafart, Angelina Vilella, Jaume Capdevila i Ivan Sànchez, en la presentació del programa de 'La Patum tot l'any'
Jordi Rafart, Angelina Vilella, Jaume Capdevila i Ivan Sànchez, en la presentació del programa de 'La Patum tot l'any' | Lídia López
30 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:21h

Berga escalfa motors per la celebració de La Patum aquest 2024. A les portes d'un maig que quedarà copsat per les diferents celebracions de la festa berguedana per excel·lència, l'Ajuntament de Berga proposa un seguit d'activitats i propostes prèvies amb l'objectiu de reforçar-ne la difusió i engrandir els festejos més enllà de la finestra del Corpus. Es tracta de la iniciativa La Patum tot l'any, que compta amb la participació del Consell Municipal de La Patum així com del teixit associatiu local, i que enguany troba en la presentació dels nous vestits dels Gegants la cirereta del programa.

La descoberta serà el 25 de maig al Convent de Sant Francesc (12.00 hores), i hi prendran part el dissenyador i modista, Jordi Rafart; l'historiador Albert Rumbo; el cap de colla dels Gegants, Daniel Massana; i l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez. "Vam coincidir en la necessitat de fer una presentació prèvia al Dimecres de Corpus perquè tothom qui vulgui els pugui anar a veure amb calma i valorar com estan fets aquests vestits", ha posat en relleu Rafart, que ha reivindicat la qualitat dels vestits incidint que "estem parlant d'alta costura". "Són vestits fets a mà pels millors professionals que actualment hi ha al país, amb els millors materials de Catalunya i de tota Europa", ha afirmat el dissenyador, que ha reconegut que "és un orgull haver vestit els millors Gegants de Catalunya". Amb tot, l'artista ha apuntat que "s'estan donant les últimes puntades" a les peces i, sense entrat en detalls de com seran, ha recordat que "tenen una continuïtat perquè mantenen el fil conductor històric dels vestits dels Gegants, si bé s'acosten a la modernitat i presenten un canvi evident". "Són una obra d'art", ha emfatitzat per la seva banda Sànchez.

L'espai quedarà obert al públic per contemplar els vestits el dia 25, de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores, i l'endemà, 26 de maig, d'11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores. En paral·lel, aquell mateix dissabte s'inaugurarà l'exposició 100 anys d'història a través de la mirada dels Gegants, una mostra que parlarà de la indumentària dels quatre gegants de La Patum amb peces i altres recursos entre els anys 1927 i 2023. La mostra serà visitable els caps de setmana i festius, entre les 11.00 i les 14.00 hores, i de 17.00 a 20.00 hores.

Una de les novetats de La Patum 2023 i que es replica enguany és l'elaboració d'una samarreta oficial de la festa. En aquesta ocasió, l'ha dissenyat el ninotaire Jaume Capdevila, conegut com a Kap, qui ha compartit que la composició vol incloure "la diversitat de La Patum" amb la voluntat que "connecti amb tota la gent". Una feina que, segons ha reconegut, no ha estat fàcil, pel fet que "hi ha tantes Patums com persones, i cadascú la viu a la seva manera". La nova samarreta es descobrirà aquest dissabte, 4 de maig, a la plaça Sant Pere (12.00 hores), en un acte conduït per Xavi Rossinyol i amb la presència de l'alcalde i l'artista, i que protagonitzaran els músics. I és que, per primera vegada en la història, les quatre cobles de la ciutat actuaran conjuntament, sota la direcció de Robert Agustina, per posar en valor la seva tasca durant les festes de Corpus. Així, s'espera aplegar un centenar de músics a la plaça.

Com l'any passat, la samarreta es desplegarà a la façana de l'Ajuntament i hi quedarà fins a l'inici de La Patum. I, just acabada la presentació, es posaran a la venda les 3.000 unitats que s'han serigrafiat a La botiga de la Manela, Fígols, La Patumaire, i a la parada del Grup Horitzó a la Fira de Maig. "El 2023 va ser un èxit de vendes, i estem convençuts que aquest any també ho serà", ha valorat Sànchez, que ha afegit que "no era fàcil fer una samarreta transversal com la que ha fet el Kap", augurant que "tothom se sentirà representat". 

Més art patumaire, en forma de catifa floral i un taller infantil

L'altra participant en la roda de premsa celebrada avui al consistori de la capital berguedana ha estat Angelina Vilella, qui dirigirà la confecció d'una catifa de Corpus l'11 de maig i s'encarregarà d'un taller infantil de carotes de La Patum el 18. Pel que fa a la catifa floral, l'elaboració es trasllada a l'Església de Santa Eulàlia, pel fet que esdevé un escenari més confortable pels participants i més segur per a l'obra, segons ha exposat l'artista. Aquesta edició, la protagonista serà l'Àliga, que s'acompanyarà d'altres elements com els aligots, barrets, mocadors, claus de música i la bandera de Berga, en forma de mandala. Els materials, tots naturals, van des dels clavells a l'arròs, passant per serradures, terra de diferents colors i escorça d'arbres.

"Les catifes de flors són un art efímer, que tot just viu una tarda, però la nostra durarà més", ha celebrat l'artista. I és que, en quedar a cobert, es podrà visitar aquell mateix dia a la tarda i l'endemà, en diferents horaris. Ara bé, el 10 de maig, la feina serà preparar el material per elaborar la catifa. Per aquest motiu, des de les associacions de veïns del Barri Vell, responsables de la iniciativa -amb la col·laboració de la Federació de Catifaires de Catalunya- conviden la gent a sumar-se també de la logística prèvia: "És una bona manera de fer veïnatge".

La mateixa Vilella també s'ocuparà del taller infantil de carotes de La Patum el 18 de maig, al Convent de Sant Francesc. Es tracta d'una activitat adreçada específicament als nens i nenes de la ciutat, en una edat compresa entre els 3 i els 10 anys, mitjançant la qual es vol transmetre la importància d'una peça fonamental de la festa, amb diversió. A més de formar part d'aquest cicle, la proposta també s'emmarcarà en la celebració del Dia Internacional dels Museus, ja que compta amb la participació del Museu Comarcal de Berga.

Arxivat a