Gironella apuja el rebut de la recollida de residus un 11% i s'enfoca a un pagament per participació

La primera acció per gravar els comportaments indeguts serà el recàrrec d'1,5 euros per ús de les illes d'emergència a partir dels 12 serveis anuals contemplats

Alguns municipis d'Osona ja recullen informació a través del xip dels bujols del porta a porta
Alguns municipis d'Osona ja recullen informació a través del xip dels bujols del porta a porta | Mancomunitat de la Plana
30 d'octubre de 2024, 19:20
Actualitzat: 19:23h

L'Ajuntament de Gironella ha aprovat, en el decurs del ple extraordinari d'aquest dimarts, les ordenances fiscals del 2025 a la vila berguedana. La majoria dels tributs s'han actualitzat a partir de la previsió de l'increment del 3% de l'IPC, a banda d'algunes modificacions en el redactat o la incorporació de noves bonificacions i exempcions. Ara bé, hi ha una excepció: la taxa de gestió de residus, que s'apuja un 11% i deixa el rebut en 150 euros anuals. L'alcalde, David Font, ha justificat l'augment en el dèficit del servei, si bé ha avançat les mesures correctives que es comencen a implementar i culminaran en un rebut en funció de la participació en el sistema del porta a porta, a partir del 2026.

"Amb el porta a porta vam passar de reciclar un 28% a un 70 o 72%, segons l'anualitat", començava exposant el batlle, que detallava que "estem detectant un increment del volum de rebuig". La fracció de resta no es pot reciclar i, per tant, va directa a l'abocador. Això es tradueix en uns impostos que, actualment, suposen 62 euros per família, "un 42% del rebut". Aquesta tendència ha provocat que, després d'optar per una puja del 5% el curs passat, el consistori hagi d'aplicar ara un nou increment en la taxa -superior al de Puig-reig, però inferior al comarcal-, per mantenir a ratlla i reduir el dèficit de 60.000 euros que presenta del servei.

En tot cas, més enllà d'incrementar el rebut, l'administració estableix un seguit de condicionants que són l'avantsala d'una reformulació més completa de cara al 2026. D'una banda, l'Ajuntament manté les bonificacions de fins a 18 euros en vals de descompte dels comerços locals als usuaris que facin ús de la deixalleria mòbil. Però tal com es premia el bon comportament, Gironella també castigarà els mals hàbits com els usos excessius de les illes d'emergències. "Es determina allò que es va dir al principi del projecte, que es limitaran a 12 usos l'any", ha exposat en el plenari Font, després que s'hagi observat un "ús de caràcter recurrent" d'aquesta instal·lació, que desemboca en una acumulació indeguda de les escombraries dipositades i fent engreixar aquesta fracció de residus, ja que "en la majoria d'ocasions no permet fer-ne el triatge". D'aquesta manera, la corporació local no impedirà els accessos ni limitarà l'entrada a les àrees, però cobrarà un recàrrec addicional d'1,5 euros per cada ús més enllà dels 12 anuals estipulats, en la quota de l'any següent. 

Aquestes iniciatives tenen la finalitat d'incentivar la bona aplicació del porta a porta per part de la ciutadania, a la qual s'explicarà "el cost real del servei i d'on surten els ingressos que rebem d'aquesta taxa" en unes campanyes informatives de cara l'any vinent. També se li presentarà el canvi de paradigma a partir del 2026, any a partir del qual l'Ajuntament de Gironella vol aplicar una quota per participació. "Arrencarem una lectura dels bujols a través de canelleres de les persones que fan la recollida del porta a porta, amb l'obligatorietat de baixar sempre els residus amb el cubell corresponent i autoritzat", ha especificat el batlle, manifestant que aquesta informació "ens permetrà visualitzar el grau de participació de la gent que fa recollida porta a porta" i, així, dibuixar un tribut variable "en funció de si es fan bé les coses o si no es fan tan bé". El consistori preveu recollir i recopilar aquestes dades al llarg del 2025 i fins a la tardor, quan l'abocament de la informació ha de permetre dissenyar aquesta nova taxa del 2026.

Canvis en l'IBI, l'ocupació de via pública i els vehicles

Dins de les ordenances fiscals, també són rellevants els increments del 3% en tributs com l'impost sobre els béns immobles (IBI), mantenint les bonificacions per instal·lació de plaques solars; l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, protegint les compensacions en models elèctrics, híbrids i històrics; i els guals i accessos a garatges privats. L'impost de construccions i obres passa d’un 3,15% al 3,25%, mentre que el subministrament d'aigua creix entre 3 i 15 cèntims per metre cúbic i tram de consum.

L’ocupació de la via pública amb taules i cadires es modifica a l'alça, des dels 3,60 euros per metre quadrat a la zona centre i fins als 1,60, en funció de la ubicació. També varia a 25 euros per metre quadrat al trimestre la taxa d'instal·lació de quioscos a la via pública i creix un 3% el coeficient de ponderació sobre l'impost sobre activitats econòmiques del municipi. Finalment, la taxa del cementiri també reflecteix un petit increment, informa l'Ajuntament.

Arxivat a