L'Ajuntament de Gironella s'ha proposat comprar la Torre de Cal Bassacs. El consistori ha establert els primers contactes amb la propietat i ha plantejat la qüestió al Departament de Cultura, a través de la direcció general de Patrimoni Cultural. En concret, la corporació local busca el suport de les administracions superiors per fer front a la inversió econòmica, tant en el procés d'adquisició com a les posteriors reformes, i ja pensa en un esbós dels usos que podria tenir per la colònia i el conjunt del municipi.
"Ens hem pogut trobar amb el nou director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central i, a més de corroborar la bona sintonia i comunicar-li la satisfacció per les línies d'ajuda existents, li hem traslladat que si el Departament ens ha d'ajudar en alguna cosa ha de ser en un projecte estratègic com l'adquisició de la Torre de Cal Bassacs", ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall. El mateix director, Xavier Cano, juntament amb el director general de Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs, i la subdirectora general de Patrimoni Cultural, Marina Miquel, han visitat aquest abril el municipi, per conèixer de primera mà el full de ruta per a la preserva del patrimoni cultural i històric de Gironella per part de l'alcalde, David Font, i de Lluís Vall.
L'equip de govern ha entomat la comesa, que no constava dins els objectius del programa electoral, conscients que hi ha un llarg camí per recórrer fins que pugui ser una realitat. "No volem enganyar ningú, aquí s'han de valorar moltíssimes coses i no serà una operació ràpida ni que pugui quedar enllestida en dos anys", ha reconegut Vall, qui ha detallat que el primer pas haurà de ser pactar unes condicions de pagaments, en cas que s'arribés a un acord amb la propietat, pel fet que "difícilment podrem fer l'operació tota de cop". En tot cas, l'ànim és ferm, assevera el regidor: "Tenim la voluntat que això passi a mans del poble, perquè difícilment ho podrà absorbir un privat, així que hem de trobar la millor fórmula perquè ho pugui fer l'administració pública".
En aquest sentit, Vall ha albirat alguns dels usos que, dins d'una ideació embrionària, s'han plantejat per a la Torre de Cal Bassacs. "Estem parlant d'un barri que no té centre cultural, per tant, creiem que alguns espais haurien d'anar destinats a la dinamització cultural, que funcioni una mica com un centre cívic", ha compartit el regidor, que també ha fet referència a possibilitats com una zona de coworking, alguna sala d'actes, o espais enfocats als negocis i la promoció econòmica. Abans que res d'això passi, caldrà fer un esforç en la rehabilitació i accessibilitat de les instal·lacions: "Si ha de ser un local de concurrència pública, s'han de fer unes inversions importants quant a sanejament i supressió de barreres arquitectòniques, entre altres, que seran molt importants", ha informat.
De fet, per tal d'accedir a subvencions per a fer front a aquestes reparacions i actuacions de millora, un cop l'immoble sigui propietat de l'Ajuntament, hauran de tramitar la declaració com a Bé Cultural d'Interès local o nacional, que permetran desbloquejar un seguit de línies de finançament, dins dels recursos habituals del Departament de Cultura. Aquesta acció s'ha emprès recentment amb els jardins històrics de l'Escola Gironella, que tenen gairebé un segle d'història i es volen arranjar per esborrar el deteriorament i recuperar alguns dels elements originals que han desaparegut amb els anys.
L'aval de l'experiència i mig mandat per deixar-ho lligat
Dins l'exposició que l'equip de govern de Gironella ha fet en les converses per tenir el suport d'administracions superiors, l'Àrea de Cultura treu pit de l'experiència demostrada en la custòdia i dinamització del patrimoni històric de titularitat municipal. Fan referència, per exemple, al cas de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, que ja fa uns quatre anys que es gestiona directament des del consistori, amb un resultat "molt satisfactori". "És un centre d'interpretació que es pot visitar els caps de setmana i que ens està funcionant molt bé, tot i que no en fem gaire promoció", ha assenyalat el titular de Cultura. A més, ha afirmat que, en aquest període, han continuat invertint en l'equipament, amb la modernització i immersivitat de l'espai museístic, i també en els tancaments. "Aproximadament, hi hem destinat uns 300.000 euros els últims anys", ha assenyalat.
"Hem demostrat una expertesa i un cas d'èxit, és a dir, que més enllà que ens ajudin en la compra de la Torre de Cal Bassacs, sabem treballar un horitzó a llarg termini i tenim les ganes de fer-ho", ha defensat Lluís Vall, qui ha avançat el potencial que té aquest equipament per les seves característiques. "És un edifici espectacular. Els terres hidràulics, les marqueteries de fusta i les pintures, en un estat de conservació molt correcte, suposen un valor artístic molt interessant", apunta.
Amb tot, la perspectiva de treball que es marquen per, d'entrada, deixar lligada la compra és el que resta de mandat. "Si a finals de legislatura hem pogut començar el procés de compra, penso que serà un gran èxit", ha declarat el regidor, afegint que això permetria al pròxim equip de govern "entomar la tasca de la restauració de la torre".
La Torre de Cal Bassacs data de l'any 1900, amb l'arquitecte Alexandre Soler i March al capdavant de les obres. Amb un format de quatre vents i planta rectangular, la casa beu dels estils arquitectònics modernista i historicista, amb pinzellades medievals, i destaca pel colorisme de les teulades ceràmiques i de les xemeneies d’inspiració gaudiniana. En definitiva, un símbol indiscutible de domini social i econòmic dels aleshores propietaris, la família Bassacs-Teixidor.