
L'oncòleg Jesús Montesinos Foto: Aida Morales
La lluita contra el càncer és una de les assignatures pendents de la medicina contemporània mundial. Des de fa alguns anys, sigui per l'augment de l'esperança de vida o bé pel canvi d'hàbits socials, alimentaris i tecnològics, el nombre de persones que pateixen càncer ha augmentat significativament. Una dada que ha fet prémer l'accelerador de la investigació mundial, que ha multiplicat la quantitat d'assaigs clínics i proves per obtenir nous tractaments. De fet, i segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (Seom), una de cada dues persones que neix actualment a l'Estat espanyol serà diagnosticada de càncer al llarg de la seva vida. Una patologia, però, amb un percentatge que ja ha multiplicat per tres la supervivència des dels anys setanta.
Des d'aquesta vessant positiva, s'ha volgut encarar la taula rodona que ha organitzat aquest dijous l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga al Pavelló de Suècia. Una xerrada que ha aconseguit gairebé omplir la sala amb més d'un centenar de persones, i on s'han repassat alguns dels aspectes més importants per prevenir, afrontar i sobreportar la malaltia.
“El futur del càncer és personalitzar els tractaments”, ha assegurat l'oncòleg i doctor del centre sanitari berguedà Jesús Montesinos. Segons ha afirmat, d'aquí a un temps ja no es tractarà el càncer depenent dels òrgans afectats, sinó que el tractament anirà determinat pels estudis genètics, un fet que permetrà combatre la malaltia amb molta més efectivitat. D'altra banda, ha remarcat, la presència de més cribratges i més determinats permetrà detectar el càncer des dels seus inicis, un fet que ja ha tingut molts bons resultats en el cas del de mama, en què ha disminuït sensiblement la mortalitat.
Durant el seu discurs, Montesinos també ha recordat la importància de l'alimentació saludable per a prevenir la malaltia. Un tipus de prevenció que, malgrat no tenir estudis científics que la detallin, s'ha demostrat que ajuda a no patir mutacions de les cèl·lules. En aquesta línia ha recomanat una alimentació baixa en greixos i carn vermella, i molt mediterrània pel que fa a les fruites, verdures i llegums. A més, ha destacat la importància d'evitar tòxics i realitzar un mínim de cinc hores d'exercici a la setmana.

L'acompanyament
Relacionat amb la informació, el paper dels metges i infermeres a l'hora d'explicar, empatitzar i, fins i tot, fer teràpia amb el pacient és un suport d'acompanyament molt important. Així ho ha assegurat Sílvia Tarrés, infermera de l'Hospital Sant Bernabé, que ha remarcat que, en aquest cas, el seu col·lectiu ha d'exercir una tasca molt delicada "psicològica i social”.
En primer lloc, les infermeres tenen la responsabilitat d'administrar els medicaments, així com informar el pacient dels seus efectes adversos com la pèrdua de pes, de cabell, canvis en la pell o fragilitat a les ungles, a part de fer-los costat davant de moments d'ansietat, por, angoixa o manca d'il·lusió. A més, han de transmetre empatia i utilitzar la comunicació no verbal, a vegades tant necessària, quan el malalt ho requereixi. A nivell social, han de fer-los costat davant dels canvis d'hàbits i la disminució d'autonomia personal i, per sobre de tot això, transmetre l'optimisme real davant d'una malaltia que, cada dia que passa, avança en el seu tractament: "Càncer ja no és igual a mort, això ja no és així".

Davant de tot això, la portaveu de Ginkgo Aurora Ferrer ha volgut deixar clar que, ni els malalts ni les famílies estan sols, i ha repassat algunes de les activitats que l'Associació de Persones Afectades de Càncer realitza al llarg de l'any per prevenir, estimular, motivar: “No som gent que tot el dia està plorant; hi ha moments durs, perquè hi són, però intentem sobreportar-ho”.