Una cooperativa real, amb un capital inicial simbòlic d'uns 150 euros aportats pels alumnes, l'objectiu de la qual ha estat donar vida a un projecte global i interdisciplinar. Tal com s'està fent en diferents centres educatius de secundària del Berguedà, es motiva a l'emprenedoria a través d'un projecte de confecció d'una empresa, en què els estudiants -els socis d'aquesta- porten a terme tots els passos de creació i desenvolupament de la cooperativa, fins que guanyen els primers beneficis o tenen les primeres pèrdues. A més, en aquest marc es porten a terme accions d'importació i exportació, i els socis han d'interactuar amb altres alumnes, també integrants del projecte.
Segons han explicat a NacióBerguedà els estudiants de 3r d'ESO Jofre Santmartí i Jordi Serra, president i secretari, respectivament, DeGourmet es proposa vendre productes importats de Múrcia, com ara embotits, fruits secs garrapinyats, arròs, olives, productes en almíbar o melmelades. Tot un seguit d'aliments que, si tot va bé, els aniran arribant al llarg d'aquesta setmana, i que vendran el proper dissabte, amb l'objectiu de recuperar el capital inicial aportat per cadascun dels socis i treure prou beneficis per poder realitzar alguna activitat. A més, un 10% dels diners guanyats, han precisat, aniran destinats a la Creu Roja del Berguedà.
Abans, però, DeGourmet ha hagut de crear-se, un procés burocràtic, que ha comportat uns estatuts, realitzar una descripció de com seria l'empresa, elaborar un organigrama i crear un catàleg. A més, i havent-se constituït, els alumnes també han hagut de tramitar la llicència de la parada que tindran aquest dissabte. En aquest punt, i per treballar d'una manera més coordinada, els socis s'han hagut de dividir en diferents seccions de treball, entre les quals el departament de màrqueting, el de finances, el de packaging i el de personal, vetllant pel treball igualitari entre tots els socis, el bon ambient i els resultats en el funcionament.
Prèvia d'una experiència laboral
"Estem aprenent com portar la teva pròpia empresa, per si mai ens hi volguéssim dedicar", ha explicat Serra. Un projecte, ha continuat Santmartí, que "està anant molt bé", malgrat que, com era d'esperar, també ha tingut els seus problemes. Entre aquests, per exemple, hi havia el fet que, en un primer moment, havien de comprar el material a una cooperativa d'Itàlia. Aquesta, però, no contestava els correus electrònics i, finalment, es van haver de centrar només en la de Múrcia.

Jofre Santmartí i Jordi Serra, president i secretari de la cooperativa Dgourmet, de l'IES Guillem de Berguedà Foto: Aida Morales
Per altra banda, han explicat, també hi ha el fet que ells han venut productes a Múrcia -galetes, embotits, formatges o patés, entre d'altres-, però que encara no han rebut el material que han demanat. I això, han destacat, a menys d'una setmana d'haver de realitzar la fira.
L'experiència, però, està sent positiva, han coincidit els dos. I és que, per a alguns alumnes, aquest projecte està esdevenint una experiència "important i divertida" per trepitjar el terreny de l'emprenedoria, a banda d'un element de motivació, ha remarcat Serra, que considera que també els ajudarà en el futur.
A més, ha destacat Santmartí, en aquesta cooperativa també s'estan treballant molts altres aspectes més enllà de l'econòmic o l'empresarial. El treball en equip, per exemple, és "molt important", així com el saber organtizar-se, ha especificat: "Si tu fas una cosa malament, repercuteix a la resta també".
Saber vendre's
Els estudiants de l'IES Guillem de Berguedà encaren la recta final del projecte amb un propòsit: intentar vendre tots els productes i treure'n el màxim benefici. Per això, han dit, ja han penjat diversos cartells per l'institut, i han fet unes targetes amb els productes i informació de la cooperativa.
A més, han destacat, esperen que l'article a NacióBerguedà també els ajudi, i s'han mostrat convençuts que anirà bé, ja que la seva cooperativa ven productes "de bona qualitat i a molt bon preu". Una promoció, però, que han fet amb la boca petita, ja que també són conscients de la competència que tindran, i de l'existència d'altres empreses que hauran fet bé les coses. "Ho farem el màxim de bé possible, tenim molta il·lusió i n'estem satisfets", ha conclòs Santmartí.