La calor i la manca de pluges situen el pantà de la Baells al 44% de la seva capacitat

Molt lluny del 92% de fa un any o del 89% de mitjana dels darrers 10 anys

Publicat el 14 de juliol de 2022 a les 16:55
Fa mesos que Catalunya no registra un període de precipitacions abundants i persistents, ni durant la tardor ni la primavera, de manera que els embassaments no han pogut recuperar-se de les pèrdues d'aigua que normalment pateixen durant l'estiu i l'hivern a causa de l'absència de pluja. Tot això, sumat a la sequera i a les temperatures extremes que pateix el país, ha provocat que aquesta setmana, el pantà de la Baells se situï al 44% de la seva capacitat, molt lluny del 92% de fa un any o del 89% de mitjana dels darrers 10 anys. 

La calor dels darrers dies fa que el ritme de pèrdua d'aigua diari sigui un dels més elevats dels darrers anys. Per fer-nos una idea, entre aquest dimarts i aquest dijous, l'embassament ha perdut un 2% de l'aigua. De fet, des de finals del juny del 2021, el pantà ha anat reduint l'aigua emmagatzemada de manera progressiva per la falta de precipitacions, i, des d'octubre del 2021, la seva capacitat es troba per sota de la mitjana dels darrers 10 anys. Actualment, només embalça 48 dels 109 hectòmetres cúbics que té com a màxim.

Aquesta és una situació que afecta el conjunt d'embassaments de les conques internes, és a dir, els que no tributen a l'Ebre. Tots ells es troben per sota del 50% de la seva capacitat. En alguns punts ja hi ha problemes d'abastiment d'aigua, i és que a Catalunya hi ha 282 pobles que depenen de la pluja per tenir aigua, i s'abasteixen de pous i rieres, com és el cas de la majoria de pobles del Moianès. El pantà de la Baells té la funció de completar l'abastiment de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, que de moment, no perilla.

A tot això, aquesta setmana tot Catalunya es troba en alerta màxima per temperatures extremes. Tenim instal·lada a sobre una massa d'aire calent que farà que els termòmetres freguin els 40 graus a les comarques de l'interior, inclòs el Berguedà. Fins i tot, hem tingut nits tropicals, un fenomen que fins ara era desconegut a la comarca i que situa les mínimes durant la matinada per sobre dels 20 graus, com aquest dimecres a la matinada, quan la mínima registrada ha estat de 21,2 graus.

Per la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya no preveu una treva per aquesta setmana ni la que ve, ja que els pronòstics indiquen que la calorada seguirà durant dies i amb molta intensitat. "És una situació que no veiem des del 1987 o el 2003", ha valorat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest episodi ha fet que el risc d'incendi es dispari a totes les comarques del país, que aquest divendres entraran en fase 2 (nivell alt) i 3 (nivell extrem) del Pla Alfa per perill d'incendi. També es tancaran els accessos a 9 parcs naturals i massissos. El Berguedà es troba en la fase 2. 

Per tal de reduir al màxim els riscos d'incendi i preservar la salut, el Departament d'Interior ha prohibit les activitats de lleure en diversos punts del país i els accessos a parcs naturals i massissos. Per la seva banda, l'Ajuntament de Berga ha anunciat la gratuïtat de la piscina municipal durant les tardes mentre hi hagi onada de calor. Des de Protecció Civil es demana a la població extremar les mesures de prevenció per combatre la calor. En aquest sentit, recomanen beure molta aigua i fer àpats lleugers, evitar sortir al carrer en les hores de més sol, portar gorra o barret per protegir-se del sol, procurar hidratar els animals de companyia i no passejar-los durant les franges horàries més caloroses, entre d’altres.