"En context d'emergència climàtica, el gran projecte de desenvolupament serà cremar residus industrials per fer electricitat. No estem d'acord ni en el model, ni en el projecte, ni en aquest futur", ha assegurat la CUP aquesta tarda a través de dues piulades a Twitter. Com Esquerra, lamenten que des del govern de Cercs (Demòcrates del Berguedà - JxCat) s'hagi "ocultat" informació i consideren que, en comptes d'això, calia obrir "un debat ciutadà".
Martina Marcet ha argumentat que la planta incineradora afecta directament "tots els esforços que s'estan duent a terme per promoure un turisme sostenible, de natura i de cultura, de respecte als espais naturals". Marcet ha advertit que aquest tipus d'instal·lacions, quan estan en funcionament, "encara que hi hagi filtres" deixen anar "partícules contaminants que acaben afectant i contaminant l'entorn".
Des de l'esquerra independentista, també es lamenta "la incoherència" de defensar un model de recollida porta a porta, però acabar acceptant una incineradora. "En una comarca abanderada de la recollida porta a porta hem de mantenir-nos ferms en el reciclatge i la reutilització. I els canvis de model productiu. Cal incentivar a la indústria que recicli i reutilitzi. Cremar residus no és una solució", denuncien.
Quan la tèrmica de Cercs va deixar de funcionar l'any 2012, la comarca "no va resoldre mai el seu impacte al territori", ha subratllat Marcet. De manera que la reobertura de la planta amb una activitat com la incineració seria "una agressió més" que patiria el Berguedà. "S'ha de treballar per models de desenvolupament local amb consonància i respecte a l'entorn", ha defensat la portaveu de la CUP Alt Berguedà.
En una comarca abanderada de la recollida porta a porta hem de matenir-nos ferms en el reciclatge i la reutilització. I els canvis de model productiu. Cal incentivar a la indústria que recicli i reutilitzi. Cremar residus no és una solució
— CUP Alt Berguedà (@CUPAltBergueda) October 2, 2019