16
de desembre
de
2019, 20:45
Actualitzat:
23:55h
Berga ha aprovat aquest dilluns els pressupostos municipals de 2020 de 17.557.000 euros amb els vots a favor de l'equip de govern de la CUP i del PSC. Els comptes, que ha exposat al plenari el regidor d'Hisenda Marià Miró, suposen una reducció de cinc milions d'euros respecte els comptes de 22.694.000 milions prorrogats de 2018 a 2019.
El document pressupostari de 2020 ha comptat amb els vots en positiu de la CUP (7) i el PSC (1), però ha tingut els vots en contra de Junts per Berga (6) i Esquerra Berga (2). Els comptes s'han aprovat amb majoria simple pel vot de qualitat de l'alcaldessa ja que numèricament hi ha hagut un empat a 8 vots, per l'absència a la sessió extraordinària d'un regidor cupaire, Isaac Santiago. El ple de la ciutat de Berga compta amb 17 regidors.
El document pressupostari de 2020 ha comptat amb els vots en positiu de la CUP (7) i el PSC (1), però ha tingut els vots en contra de Junts per Berga (6) i Esquerra Berga (2). Els comptes s'han aprovat amb majoria simple pel vot de qualitat de l'alcaldessa ja que numèricament hi ha hagut un empat a 8 vots, per l'absència a la sessió extraordinària d'un regidor cupaire, Isaac Santiago. El ple de la ciutat de Berga compta amb 17 regidors.
El capítol d'inversions dels comptes de la CUP s'ha situat en 4.685.000 d'euros, 2,5 milions d'euros menys que la xifra dels darrers pressupostos. D'aquests, 650.806 euros sortiran de recursos propis i la resta de subvencions, segons ha explicat l'executiu de la CUP. Un dels capítols que augmenta és el de personal. Aquest s'enfila al mig milió d'euros per cobrir places pendents de personal.
El regidor d'Hisenda ha defensat que aquests pressupostos són necessaris "per no aturar la ciutat" si bé mantenen l'aposta per la contenció. "Sanejar aquest ajuntament és una feina desagraïda però responsable i necessària per no continuar posant pedaços mitjançant l'endeutament", ha argumentat Marià Miró.
El regidor d'Hisenda, Marià Miró, durant el plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
El regidor socialista Abel García ha defensat el vot a favor en benefici de la ciutat i després d'haver acordat eixos d'actuació amb el govern, com iniciar un full de ruta que marqui les línies d'actuació de la ciutat amb l'horitzó 2030, quelcom que ja va aprovar-se al darrer ple ordinari. García també ha destacat l'entesa aconseguida "després de setmanes de debat i diàleg" per potenciar illes de vianants, en zones del nucli urbà com el carrer del Roser, la plaça de la Creu, i el carrer Major, amb l'objectiu de crear un únic eix comercial. Així mateix, ha plantejat un pla de millora als passos de vianants "perquè molts d'ells pràcticament no es veuen i poden suposar un perill", actuacions el polígon de la Valldan, així com la voluntat de treballar en polítiques d'habitatge i en la futura pista d'atletisme de la capital berguedana.
Entre les línies d'acció consensuades també ha mencionat la intenció de "promoure polítiques fiscals per facilitar el lloguer de baixos comercials" i "redactar un Pla de dinamització comercial".
Per Abel García, votar en contra del pressupost hauria suposat "un bloqueig per molts temes i per part meva no vull que a inicis d'aquest mandat això sigui així". "He vingut a ajudar a solucionar problemes, no a posar-ne", ha expressat.
El no de Junts per Berga i Esquerra
El no de Junts per Berga i Esquerra Berga ha marcat bona part del debat sobre els pressupostos durant el ple d'aquest dilluns.
Ferran Aymerich, regidor de Junts per Berga, ha començat la seva intervenció fent èmfasi en què calia "felicitar-se" perquè el ple dels pressupostos del 2020 es realitzés el 16 de desembre abans de començar l'any, i ha destacat que els comptes per a 2020 eren "molt més realistes", però ha acabat la seva intervenció anunciant que votarien en contra dels comptes per a l'exercici vinent.
Aymerich ha advertit "de falta d'ambició" i "poca concreció" alhora de treballar diversos punts com el necessari augment dels ingressos. Les esmenes de Junts per Berga, que plantejaven partides per valor de 500.000 euros en qüestions sostenibilitat, via pública i ocupació, han quedat sobre la taula. "El nostre objectiu és transformar aquesta ciutat, però som on som, el temps apressa, i ens han mancat aquestes concrecions a les esmenes, que eren prou flexibles per fer-les de tots", ha afirmat Aymerich. Junts per Berga proposava la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments públics per 200.000 euros, quelcom que el regidor Marià Miró ha explicat que entrava als plans de treball de la CUP però sempre un cop que es tingui finançament per poder pagar les factures. "No podem seguir endeutant el consistori", ha apuntat Miró.
El regidor d'Hisenda els ha retret "la poca flexibilitat" a l'hora de treballar "junts" per la ciutat en el torn de rèplica, i ha assegurat que la CUP acceptava 5 de les 7 esmenes de Junts. "Ens les hem fet nostres i saben que hi ha el compromís de treballar-hi, malgrat que no hi hagi hagut acord en dues", ha dit Marià Miró.
Ferran Aymerich, regidor de Junts per Berga, durant la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
El portaveu d'Esquerra, Ramon Camps, ha justificat el seu vot en contra, d'altra banda, per la falta "d'un pla de tresoreria" davant l'increment del període de pagament als proveïdors, que actualment és de fins a 168 dies, i de l'endeutament en aquest sentit.
"No tenim clar que això se solucioni, tot i tenir lliures 1,3 milions dels crèdits ICO", ha exposat el republicà.
Per a Camps, tot i ajustar ingressos i despeses, encara es generarà dèficit. El republicà ha mostrat preocupació per la capacitat del consistori de pagar els ICO una vegada passat el període de carència de dos anys sense un refinançament.
Marià Miró li ha retret "no haver entès la idea d'aquest pressupost". "El que hem fet és posar a la realitat la part d'ingressos i la part de despeses", li ha insistit en la rèplica.
Pla de tresoreria i refinançament
Miró ha asseverat al ple que actualment s'està treballant en el pla de tresoreria. El regidor d'Hisenda ha admès, a més, que el refinançament dels ICO a partir de 2022 és una qüestió que està sobre la taula gràcies a la rebaixa de deute que hi ha hagut a l'Ajuntament de Berga els últims anys, per bé que de moment està en estudi. L'eixugament del deute a llarg termini es podria allargar, si s'optés pel refinançament, més enllà del període 2023-2025.
A la vegada, davant les crítiques de l'oposició, Marià Miró ha defensat l'augment al capítol de personal. "Un augment del capítol 1 suposa que aquest ajuntament funcioni millor, això revertirà en els propers anys també en un augment dels ingressos", ha considerat el cupaire. "Malgrat l'esforç que hem fet d'aportar informació, penso que no han estat a l'alçada de la situació", ha reblat Miró.
El portaveu d'Esquerra, Ramon Camps, en la intervenció al ple. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
Tensió final
Hi ha hagut un moment especialment tens al final del ple quan Ramon Camps ha retret a la CUP aprovar els pressupostos amb el PSC, malgrat la qüestió sobiranista. "Aprovar el pressupost amb el PSC és una manera de pactar amb Espanya", ha etzibat el republicà. En aquest sentit, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha recordat a Esquerra que, des d'inici de mandat, van exposar que treballarien "en línies programàtiques" per la ciutat amb la resta de grups i que així ha estat ja que, durant els últims dies, han intentat arribar a acords amb tots els grups pels pressupostos. Venturós ha indicat el fet que ERC no hagi presentat esmenes.
Per al·lusions, Abel García ha volgut respondre Camps: "Potser la CUP s'aprofita d'un vot un dia per aprovar un pressupost, però en aquest ple hi ha regidors que s'han aprofitat del PSC per treure rèdit polític tot un mandat", ha apuntat el socialista.
El regidor socialista Abel García al ple de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs