Egoisme o instint de supervivència? Potser és legítim i pot entendre’s, però no es pot justificar. Mentre hi hagi un infant que plora de fred, ferit o de fam, i altres persones que s’hi deixen la pell ajudant, mirar cap a una altra banda, fer de la demagògia la retòrica oficial i deixar que els que tenen la responsabilitat delegada per la resta de ciutadans acceptin el populisme com un interlocutor formal i no agafin el bou per les banyes i es posin a treballar amb una visió més àmplia que la que només allarga fins a la nova cita electoral; la resta continuarem sent còmplices d’aquesta deriva tràgica que ens porta a l’esfondrament del nostre imperi, del nostre estat del benestar que tant d’esforç i de dolor ens ha costat edificar.
Com les ciutats de Líbia, devastades per la riuada, o les construccions ensorrades pel terratrèmol del Marroc, el futur té els fonaments massa fràgils, corcats per la nostra inconsciència. Tothom té drets, però ningú vol obligacions, i això ens hauria de conduir a una profunda i ben íntima reflexió.
La decadència de l’imperi romà que va portar la seva fi va venir per la corrupció dels alts càrrecs de l’administració i la insostenibilitat d’aquesta per haver-se eixamplat desproporcionadament; pel retrocés econòmic degut a l’excés d’impostos que comportava, i que havien de pagar els comerciants i els artesans; per la passivitat del ciutadà davant de problemes i compromisos; per la degradació de les ciutats, abandonades per les classes altes, que s’instal·laven a les seves viles d’esbarjo; per la crisi de la classe mitjana, també aclaparada per la tensió fiscal; per un greu descens demogràfic, i per la pressió que sobre les seves fronteres feien, en aquell moment, els pobles germànics que buscaven terres més riques i fèrtils que les que anaven deixant enrere.
No us sembla massa casualitat?
Doncs si això és història i en sabem el resultat, no podríem actuar d’una altra manera per evitar aquest final tan anunciat?
X![]() |
![]() |