La indústria, motor de la recuperació econòmica al Berguedà

El sector ha vist créixer el nombre d'empreses el darrer any i també és el que, percentualment, ha guanyat més treballadors

Publicat el 17 de febrer de 2023 a les 11:00
La indústria és el sector que, actualment, protagonitza la recuperació econòmica del Berguedà després del sotrac de la pandèmia del coronavirus. Així es desprèn en l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball al Berguedà, elaborat pel Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona i publicat per la Cambra territorial del Berguedà, presentat aquest dimarts pel president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB), Lluís Vall, i el president de la Cambra territorial del Berguedà, Joan Boix, on també van fer referència a les bones dades d'afiliats i llocs de treball a la comarca.

En el cas concret del teixit empresarial, l'estudi posa de manifest que el nombre d'empreses a la comarca, tenint en compte els comptes de cotització, s'ha reduït en un 1,5% al tancament del 2022 respecte de l'any anterior, situant-se en 1.228 empreses. També va en descens si es compara amb el període anterior (tercer trimestre), per un valor del 0,5%. Aquesta xifra ve especialment marcada per la reducció en un any d'empreses de la construcció (-4,0%) i dels serveis (-2,2%), si bé la indústria presenta un lleuger ascens, creixent un 0,7%. "Per sectors, el de la indústria és la que aguanta millor", va remarcar Boix, que va posar en relleu que "la indústria és el motor de l’economia d’una comarca i un país perquè arrossega moltes altres coses i dona estabilitat".

De fet, el de la indústria també va ser el sector econòmic que més va créixer en nombre de llocs de treball, amb un 3,5% més que un any enrere, malgrat que amb 2.235 assalariats queda encara lluny dels 7.360 del sector serveis (ha davallat un 2,5% respecte del tancament del 2021). "Això demostra la resiliència de la indústria a la comarca", va valorar Vall. També van anar a l'alça els treballadors de la construcció (2,5%), situant-se en 1.230.

Tornant a la marxa de les empreses, l'informe de la Cambra també puntualitza que les que més han desaparegut són les més petites. En concret, les empreses de fins a 9 treballadors han minvat el darrer any en un 1,5%, i en un 2% les que tenen entre 10 i 49 assalariats. Per contra, s'han mantingut els dos trams de major magnitud: de 50 a 249 treballadors, i de més de 250.

[h2]L'economia catalana creixerà, però amb valors inferiors[/h2]
Durant la presentació, els ponents van fer un repàs a les perspectives del conjunt de Catalunya i la seva evolució el darrer any. En aquest sentit, el president de la Cambra territorial del Berguedà va exposar que l'economia catalana ha crescut un 5% durant el 2022, i va detallar que "el dinamisme laboral ha donat suport a l'economia domèstica".

Així mateix, s'espera que aquest 2023 el conjunt de l'economia a Catalunya creixi un 1,8%, cosa que permetria no entrar en recessió. D'aquesta manera, tot i que el ritme a l'alça freni considerablement, no s'aturarà. Ara bé, aquestes xifres corresponen a les previsions inicials, i es veuran afectades per aspectes com la inflació, els tipus d'interès, o la crisi energètica. De fet, la mateixa Cambra va haver de revisar a l'alça i per valor d'un 0,7% la previsió del PIB l'any passat "gràcies al dinamisme del mercat laboral i la recuperació intensa del turisme estranger", remarquen.