La Protectora de Berga critica que Espanya sigui, en temes d'animals, «tercermundista»

La directora del centre explica la història de la Xandra, una gossa que va arribar "cadavèrica" i amb vuit cadells

Publicat el 11 de gener de 2015 a les 07:00

Protectora d'Animals de Berga Foto: Aida Morales


Fa 23 anys que la Protectora d'Animals de Berga és oberta, i per ella hi han passat milers de gossos i gats que han trobat en aquest espai un refugi i una casa d'acollida. Molts d'aquests, poc després han estat adoptats per una nova família, mentre que d'altres han passat mesos i, fins i tot anys, en aquest espai. La Protectora d'Animals, doncs, és el refugi d'una gran quantitat de gats i gossos que han tingut la mala sort de ser abandonats en una comarca i un país poc sensibilitzat en aquest aspecte. 

Aquest va ser el cas concret de la Xandra, una gossa que fa dos novembres van trobar agressiva i desnutrida al Parc del Lladó de Berga, ha explicat la directora de la Protectora, Carme Pérez. Per acabar-ho d'arrodonir, a més, acabava de tenir vuit o nou cadells i “estava cadavèrica perquè havia patit molt”. Quan la van traslladar a les instal·lacions d'acollida, no se la podia ni tocar, però poc a poc es va anar tranquil·litzant i actualment “és una gossa super maca”, ha afirmat la directora. Pel que fa als seus cadells, la majoria van ser adoptats a Alemanya i a Suïssa, tot i que un parell es van quedar al Berguedà. 

 
Històries com aquesta, lamentablement són més comuns del que sembla al Berguedà i, generalment, a Espanya, que és un país poc conscienciat i amb una gran quantitat d'abandonaments per dia. “Nosaltres, en aquest moment i en el tema animals, som tercermundistes”, ha assegurat Pérez, mentre que a la majoria de països nòrdics la llei és molt exaustiva i les protectores només acostumen a tenir gossos vells o molt agressius. En el cas de la protectora de Berga, fins i tot arriba una ajuda alimentària d'Alemanya, des d'on s'envien grans quantitats de menjar per a gats i gossos. 

Pel que fa a l'origen dels abandonaments, la majoria són de persones que es cansen de l'animal, i qui el porta al centre acostuma a ser aquell qui l'ha trobat. A la comarca, el refugi té convenis amb la majoria d'ajuntaments, que per llei municipal han de tenir un lloc habilitat per a animals, tot i que hi ha consistoris com el de la Pobla de Lillet, la Nou de Berguedà i Montclar que s'han negat a pagar la quota de la protectora. Per altra banda, també hi ha la col·laboració de les policies municipals, que teòricament han d'informar dels animals abandonats del municipi, tot i que n'hi ha que no ho fan: “La de Berga no ho acostuma a fer i això provoca problemes, però la de Puig-reig sí; és una mica difícil que aquest tipus d'organismes ens ajudin”. 

Situació econòmica difícil

Com d'altres serveis, la Protectora d'Animals de Berga està passant moments difícils a nivell econòmic, sobretot degut a la retallada de subvencions per part de la Diputació de Barcelona i a l'impagament dels ajuts de la Generalitat de Catalunya. Per això, han posat a disposició programes de micromecenatge i s'ha demanat la col·laboració de la ciutadania amb la compra d'aliments i medicaments. En aquest sentit, el gremi d'Hosteleria i Turisme del Berguedà ha posat a diversos establiments guardioles solidàries per recollir fons per al refugi, que es destinaran a la compra d'aquests productes de primera necessitat. 

 
I és que, segons ha explicat la directora, la Protectora es pot arribar a gastar uns 1.500 euros al mes només en medicaments, una quantitat que es pot incrementar considerablement si arriben animals amb infeccions o que requereixen intervencions quirúrgiques.

Animen a col·laborar-hi

Un dels objectius dels gestors del centre és que s'hi impliqui quanta més gent millor. En aquest sentit, Pérez ha explicat que ja hi ha 200 socis i que diversa gent també ve quan pot a les tardes per ajudar a passejar els animals. Aquesta és una manera de tenir relació amb els gossos, en aquells casos en què però per circumstàncies determinades no es pot: “Vens un o dos dies a la tarda, camines, tens contacte amb els gossos i tens una satisfacció; no tot és l'adopció”. 

Per això, Pérez ha convidat tothom a provar l'experiència i també ha demanat consciència a l'hora d'adoptar un animal, ja que “no serveix de res adoptar un gos i que al cap de dos dies ja torni a ser al carrer”. No obstant això, manté una valoració positiva dels moments que està vivint la Protectora al Berguedà i considera que s'està avançant en el camí del respecte i la sensibilitat cap als animals.
 

Un dels gossos de la Protectora Foto: Aida Morales

 

Espai interior de la Protectora d'Animals de Berga Foto: Aida Morales