La reina Carnestoltes arriba a Berga per transformar la ciutat

El Carnaval implica més entitats, modifica aspectes de la rua i referma l'aposta juvenil i antisexista

Publicat el 29 de gener de 2018 a les 19:36
Actualitzat el 29 de gener de 2018 a les 20:07
El Carnestoltes tornarà a arribar a Berga, del proper 8 al 14 de febrer, en forma de dona i sota el nom de Crisàlide. Un personatge misteriós i excèntric que transformarà la ciutat des de la seva visió divertida, esbojarrada, desvergonyida, esvalotadora i extravagant. Enguany, la festa de la diversió versarà sota el lema “Berga, transforma’t”, i convidarà tots els veïns a gaudir  d’un programa d’actes variat gràcies a la col•laboració de diverses entitats berguedanes.

Les activitats començaran el dijous 8 de febrer a la plaça de Sant Pere amb un esmorzar escolar en què hi participà l’alumnat de Cicle Mitjà de tots els centres educatius de Berga. Al vespre, hi haurà un sopar popular per celebrar el dijous gras, de la mà de l’Associació de Veïns de La Pietat, mentre que la Berguedana de Folklore Total amenitzarà la vetllada interpretant diverses cançons de Folk a la plaça del Forn. El divendres 9 de febrer, per altra banda, se celebrarà el Gran Ball de Carnaval al Casal Cívic i, posteriorment, es farà la festa al Pavelló Vell, on els monitors i monitores d’AlterSport Gim oferiran una marsterclass de zumba, a partir de les 19.00 de la tarda. 

La reina Crisàlide arribarà el 10 de febrer a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Pere. Després, iniciarà una cercavila fins a la plaça de Sant Joan, on llegirà el pregó i es proclamarà reina de la festa del Carnaval de Berga. Abans d’això, hi haurà tallers infantils als carrers i places del centre de la ciutat a càrrec de diverses. 

Canvis en la rua

Dissabte a la tarda se celebrarà la rua, amb la concentració de carrosses i comparses, que es farà a  les 16.00 hores davant de l’antic bar “Can Tonillo”, al carrer del Roser. Els grups inscrits telemàticament hauran de recollir el número d’inscripció en el punt d’inici de la rua fins a 2/4 de 5 de la tarda. Cal recordar que els primers deu llocs de la rua estaran reservats per a les comparses infantils i la resta de comparses sortiran segons l’ordre d’arribada al lloc de concentració esmentat anteriorment. La rua començarà a les 17.00 de la tarda i els participants desfilaran pel carrer del Roser en direcció a la plaça de la Creu. Després seguiran per la Ronda Moreta fins a arribar a Cal Calderer (davant del Mercat Municipal), on el jurat estàtic avaluarà les actuacions dels grups participants que disposaran de tres minuts per realitzar el seu espectacle. Com és habitual, el recorregut finalitzarà a la plaça de Viladomat. 

Segons ha explicat la regidora, Mònica Garcia, “el canvi d’ubicació del jurat estàtic respon a la necessitat de dinamitzar el tram final de la rua, però també es fa per donar continuïtat a les activitats que es portaran a terme a la carpa del Vall”. En aquest sentit, s’han programat altres activitats, com una festa infantil del confeti o La Macarronada, un sopar popular elaborat pel La Carmanyola i Sherbet amb macarrons a la bolonyesa, botifarra amb guarnició, copa de xocolata i avellana, pa i aigua, refresc o cervesa

Concurs del ball de disfresses

Una de les novetats d’aquest any és la recuperació del concurs del ball de disfresses que organitza La Bauma dels Encantats. En aquest cas, s’establirà la categoria de disfressa individual en grup de fins a tres persones i millor disfressa en grup de quatre o més persones. El veredicte del jurat del concurs de la rua i del concurs del ball de disfresses es donarà a conèixer a les dotze de la nit a la carpa del Vall, però els premis s’entregaran el dimecres, 14 de febrer, durant la lectura del testament de la reina Crisàlide. 

Festes lliures de sexisme 

El Carnestoltes també inclourà la campanya “Vull la nit!”, engegada el novembre passat. Segons la tècnica de Joventut, Janina Vilana, “s’ha cregut necessari que la campanya tingui visibilitat durant la festa a través del reforç visual de missatges que promouen unes festes lliures de sexisme”. 

D’altra banda, també es donarà continuïtat a la iniciativa engegada l’any passat per fomentar un consum menys abusiu de begudes alcohòliques i, per això, es crearà la Zona Fruites, “un espai de relax i de confort per gaudir de la festa, on se serviran còctels sense alcohol originals i creats especialment per a l’ocasió”, segons ha explicat Vilana. 

Guerra de la farina, Carnaval infantil i enterrament de la reina

. La Guerra de la Farina i el Carnaval infantil repetiran, també, el diumenge 11 de febrer. La guerra començarà a la 1 del migdia i quan acabi la batalla, vencedors i vençuts es dirigiran cap a la plaça de Sant Joan per a fer el vermut de la pau.  La tarda estarà dedicada als nens i nenes, que podran participar al ball de Carnaval infantil. L’esdeveniment comparà amb l’actuació de La Tresca i la Verdesca, que oferiran l’espectacle ‘Zum, cançons i dansa’. 

Finalment, dimecres 14 de febrer s’enterrarà la reina Crisàlide. A les 18.00 hores es podrà vetllar i, a continuació, una comitiva fúnebre de ploraners l’acompanyarà fins a la plaça del Forn. Dues hores després, el notari de Madrona llegirà les últimes voluntats de la difunta i procedirà a l’entrega de premis dels concursos de la rua i del ball de disfresses de Carnaval. L’acte finalitzarà amb una sardinada popular, a càrrec de la Penya Boletaire de Berga. 

Disseny del cartell

La imatge gràfica i la maquetació del programa d’actes del Carnaval de Berga ha estat realitzat pel dissenyador berguedà, Josep Culell. El cartell d’aquest any recrea una sardina sortint d’un capoll per a transformar-se en una papallona. La fusió entre els dos elements dóna sentit a l’eslògan de la festa ‘Berga, transforma’t’. Els cartells anunciadors del Carnaval han estat personalitzats pels usuaris i usuàries del Taller Coloma com s’han fet en els darrers anys.