La Universitat Catalana d'Estiu de la Natura celebra 30 anys divulgant ciència i l'ús dels recursos a Berga

Els pigments naturals, els recursos digitals i el bosc i el canvi climàtic són els protagonistes dels cursos d'enguany, que es van transformant amb el pas del temps

27 de juny del 2023
Visita al Konvent de Cal Rosal durant la UCEN del 2022
Visita al Konvent de Cal Rosal durant la UCEN del 2022 | Exploratori dels Recursos de la Natura
Enguany fa 30 anys que, sota la iniciativa del traspassat Josep Font i Soldevila, va veure la llum la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN) a Berga. D'aquella llavor en van brotar altres propostes lligades a la divulgació científica i als recursos naturals, com és el cas de l'Exploratori de Recursos de la Natura i a altres formacions atemporals al llarg dels anys. "Hem anat donant continuïtat a aquella primera proposta i l'hem estès durant l'any", assenyala la directora de l'Exploratori, Dolors Grau, que recorda amb il·lusió que "l'UCEN és l'embrió dels vora 200 cursos que hem organitzat fins a la data i que, tot i compartir temàtiques, mai han estat ben bé iguals".

Aquest 2023, hi ha quatre cursos programats. El primer és Explora els recursos naturals, una proposta transversal de les altres tres amb diferents tallers de tots tres cursos i una durada de 20 hores. Així, pel que fa a les iniciatives concretes, la primera és Explora els pigments naturals. Segons la directora, la UCEN ha tractat la temàtica dels pigments en diferents ocasions, buscant reproduccions concretes com els usats en l'Art Romànic o de fonts específiques com els provinents dels minerals. En aquesta ocasió, el plantejament del curs va a buscar l'arrel de tot plegat, situades en l'origen de la humanitat i les seves manifestacions pictòriques que, en efecte, es plasmaven amb pigments naturals.

D'aquest curs, Grau destaca especialment la participació de tres persones com a part del professorat: Claudi Mans, Catedràtic Emèrit jubilat d’Enginyeria Química de la UB i que parlarà de la dieta dels colors; Begoña Cayuela, Investigadora independent en Art Medieval i col·laboradora d’Ars Picta, especialista en pigments medievals; i Sara Valls, de Color Botànica, que durà a terme un taller de tints naturals.

La proposta Explora el bosc i el canvi climàtic esdevé de flagrant actualitat, donat el context de sequera i de creixent necessitat d'optar per models més sostenibles. Ara bé, tot i que el curs faci referència al bosc, "engloba altres recursos com l'aigua o l'aire", destaca la directora de l'Exploratori. En aquesta formació, hi prendran part "dos centres clau en la matèria de Catalunya". L'un és el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, amb la participació de les investigadores Roser Cristóbal i Eva Moré; i l'altre és el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Foretals, a través de l'investigador Eduard Pla.

Així mateix, també hi haurà representació local en aquesta formació, ja que comptarà amb dos berguedans: Joan Guitart, cap del Departament de Gestió d’Arbrat i Direcció d'Espais Verds i Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona; i Iolanda Domenjó, Enginyera Tècnica Forestal del Grup Boix.
 

Visita a la Serradora Boix durant la UCEN del 2022 Foto: Exploratori dels Recursos de la Natura


El darrer dels cursos d'enguany uneix la natura amb la tecnologia. Es tracta d'Explora els recursos digitals, una iniciativa que descobrirà eines informàtiques i tecnològiques molt pràctiques en visites de camp, per a la gamificació de l'aula i per treure el màxim rendiment als telèfons mòbils. De fet, el pretext de la formació és "treure-li un potencial enorme al mòbil", assenyala Grau, que reitera que "la singularitat del curs és que tot el que presentarem és gratuït i està a l'abast d'aquest aparell que tots portem a la butxaca".

 Sobre pedagogia i tecnologia, la directora destaca la participació de Luís Carlos Pardo (Departament de Física de la UPC); Pere Cornellà (Departament de Pedagogia de la UdG); i Josefina Guitart (tècnica de la Sudirecció General d'Innovació i Formació del Departament d'Educació)."Fer ús d'aquests recursos esdevé un gran atractiu pels joves, així que la seva aplicació a l'aula pot ser una gran ajuda pels professors", incideix Grau, que també destaca el taller d'Instamaps a càrrec del també berguedà Isaac Besora.
 

La fita de les tres dècades

Tanmateix, més enllà dels tallers i cursos que s'han pogut formalitzar aquest 2023, des de l'organització asseveren que  "la millor i més gran notícia és que ens plantem al 30è any consecutiu de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura". Per aquest motiu, s'ha programat una jornada especial per commemorar l'edició d'enguany. Es tracta d'una conferència inaugural que tindrà lloc el 14 de juliol al Pavelló de Suècia, a les 19.30 hores, a càrrec del professor emèrit de la Universitat de Barcelona i president del Consell Impulsor de l’Exploratori, Màrius Rubiralta.

La ponència serà oberta a tota la població, i per això, Grau convida als berguedans i berguedanes a sumar-s'hi. "Ens fa molta il·lusió haver arribat a aquest aniversari", comparteix la directora de l'Exploratori, que detalla que l'acte també comptarà amb la participació de la Berguedana de Folklore Total.

Amb tot, des de l'organització de la UCEN posen en relleu "l'alt valor afegit" que suposa per a la proposta que tingui lloc al Berguedà, per la qualitat del seu entorn natural i la implicació del territori. Així, Grau celebra que "cada estiu portem un centenar de persones al Berguedà, i ens consta que molts repeteixen", i puntualitza que "malgrat que Berga sigui el centre neuràlgic, ens movem per tota la comarca".

La Universitat Catalana d'Estiu de la Natura es desenvoluparà entre el 10 i el 20 de juliol. Les inscripcions es poden fer de forma telemàtica, amb diferents opcions i preus especials per als professionals de l'ensenyament, així com per a estudiants universitaris i membres UPC Alumni. També estan oberts a la població en general.
 
Arxivat a