Així ho han detallat aquest divendres al migdia el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta; l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, que han signat un conveni de col·laboració per elaborar un estudi que analitzi la viabilitat de desenvolupar el sector agrari en fórmula de cooperativa en l’àmbit de les explotacions familiars del Berguedà. Segons Ribera, aquest conveni és "pioner" a Catalunya.
Tal com ha explicat el regidor, aquest també és el projecte de més envergadura que el consistori berguedà ha presentat fins el moment. "Primer Sector Berguedà" va dirigit en primer lloc a a les persones aturades, però no només perquè alguns dels mecanismes amb què comptarà aquest també ajudaran a afavorir explotacions cooperatives existents.
Així, la primera fase del programa es preveu que s'engegui aquest mateix mes d'agost amb l'estudi model estàndard d'explotació agrícola-ramadera-forestal que ha de servir per veure quin model convé a la comarca. De la mateixa manera, també es començarà a treballar per buscar una persona que treballi amb l'encaix de tots els mecanismes a nivell organitzatiu. Es preveu que després de l'estiu, a la Fira de Santa Tecla, es faci una conferència amb els diferents agents implicats per tal de presentar l'engegada del projecte i s'acabi d'establir el calendari.

Signatura del conveni entre l'Ajuntament de Berga i la Generalitat. Foto: Cristina Prat.
El regidor ha explicat que el consistori ha estat treballant durant un any de forma consensuada amb el Departament de de Treball, diverses associacions i professionals per la preparació del projecte, amb la finalitat que aquest sigui ferm i pugui tenir futur.
Per la seva part, Ginesta ha afirmat que el programa s'integra dins l'estratègia territorial, perquè permetrà augmentar el nombre de llocs de treball a la comarca en un sector que està en un clar declivi social i productiu, però alhora serà un bon model per fer créixer els projectes cooperativistes. Segons el secretari general, el model de cooperativa és prioritari dins del projecte perquè permetrà que les explotacions siguin més estables.
El secretari també ha afegit que aquest és el primer que es fa a Catalunya i, que per tant, des de la Generalitat també s'intentarà impulsar en altres comarques.
Agricultura social en un programa dividit en fases
L'alcaldessa de Berga ha exposat que el projecte pretén "reconstruir una alternativa econòmica que passi per una economia de producció viable, sostenible i socialment justa". De fet, el programa d'impuls econòmic cerca consensuar dos sectors; l'agricultura/ramaderia i l'economia social. El resultat d'això, pretén ser l'anomenat agricultura social, un fenomen emergent a Catalunya que vol donar noves funcionalitats a la pràctica agrícola, més enllà de la pròpia funció productiva.

Roda de premsa sobre la presentació del nou conveni. Foto: Cristina Prat.
El programa està dissenyat en base a diferents fases: un primer estudi del model estàndard d'explotació agrícola-ramadera-forestal, l'estudi i recerca de models d'autofinançament, la confecció d'un atles comarcal de terres disponibles, la creació d'una cooperativa de gestió administrativa, una cooperativa d'ús d'eines i maquinària, la formació d'una borsa de treball del primer sector, la creació d'un organisme de gestió. Així com també altres mecanismes com crear un espai de debat i coneixement entre les persones que accedeixin al programa, establir un programa de formació continuada, elaborar un servei d'assistència i seguiment, i adaptar el servei Ocupa't per tal que sigui l'eina d'entrada al projecte.
Servei Ocupat't, una peça clau
El servei comarcal d'introducció de les persones interessades en el projecte serà el servei Ocupa't, encarregat d'informar als interessats dels avantatges que pot tenir formar part del programa. Segons Ribera, el servei és el més idoni per escollir els perfils de persones que poden engegar una explotació agrícola de tipus familiar i cooperativa.