Les berguedanes caminen juntes contra la desigualtat en una jornada que es tenyeix de lila a tot el país

Les concentrades a la plaça de Sant Joan han llegit un manifest que defensava: "Estem tipes de l'escletxa salarial, del sostre de cristall, de l'assetjament sexual i laboral"

Publicat el 08 de març de 2018 a les 15:43
"Estem tipes de l'escletxa salarial, del sostre de cristall, de l'assetjament sexual i laboral al que estem sotmeses només pel fet de ser dones". Així ha començat aquest migdia el manifest feminista de la manifestació que ha recorregut des de bon matí els carrers de Berga  amb una vuitantena de berguedanes i que ha acabat a la plaça de Sant Joan amb un públic força més nombrós. "Estem tipes d'haver de treballar el doble que els homes, de cobrar menys, de que es doni per fet que els treballs de cures són responsabilitat nostre, de que el treball reproductiu no sigui valorat, sinó que sigui una llosa per nosaltres i la nostra projecció social". Amb aquestes paraules s'ha tancat un matí on la veu pels carrers de Berga l'han tingut les dones. Des de bon matí, les berguedanes han sortit al carrer per fer sentir la seva veu i un piquet ha recorregut el centre la ciutat, no tant amb l'ànim de tancar comerços – la majoria s'han mantingut oberts – com de conscienciar sobre el reclam d'un 8 de març que ha estat més reivindicatiu que mai arreu del territori.  
 
Concentració feminista, a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs

Els cartells i les pancartes cridaven a l'aturada i destacaven lemes que també s'han pogut sentir durant la concentració com "vaga feminista" i "8 de març, vaga de totes". D'altres cartells reiteraven un no en majúscules i tenyit de lila a la violència de gènere: "Ens volem vives i amb vides dignes" o "No és no". En arribar a la plaça de Sant Joan, i abans de continuar la jornada amb un vermut i un dinar a la plaça de les Fonts, les manifestants han repartit globus als més petits i també a la resta "perquè totes som filles d'una mare" i han recitat escrits diversos i cartes, com la d'una migrant que a través d'un escrit, que ha llegit una de les presents a la marxa, ha expressat que ella no podia fer vaga encara que “somiava a fer-ne” perquè feia pocs dies que havia estrenat "un treball precari". 

A les empreses, el seguiment de la vaga ha estat desigual, però una majoria de berguedans consultats per NacióBerguedà coincidia amb la importància de la jornada. "Jo no, no faig vaga, però està bé que alcin la veu", ha comentat una dependenta del carrer Major al pas de la concentració. D'altres ho tenien clar, “avui no treballo, tampoc a casa”. Tot i la joventut d'una part de les manifestants, al llarg de la concentració no hi han faltat dones de totes les edats, i també homes. 
 
Una de les pancartes de la marxa. | Pilar Màrquez Ambròs

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha expressat la seva veu a través de les xarxes a primera hora de la tarda. "Malgrat els intents de boicotejar la vaga, aquesta jornada capgirarà per sempre la història. La dignitat s'imposa i és irrevocable".
 
Concentracions al Consell Comarcal i a l'Hospital Sant Bernabé

El sentiment contra la discriminació s'ha repetit al migdia a diversos punts de la comarca i de diferents maneres. Els treballadors del Consell Comarcal del Berguedà han fet una aturada de dues hores al migdia i han mostrat una pancarta també reivindicativa del 8 de març que defensava "Posa't les ulleres, demostra que ho veus clar". També s'han llegit manifestos en d'altres municipis de la comarca, com a Puig-reig. 
 
Concentració de treballadors davant del Consell Comarcal del Berguedà | Consell Comarcal

L'hospital comarcal Sant Bernabé s'ha sumat a la reivindicació "per la igualtat entre homes i dones" a la mateixa hora. En aquest cas, les treballadores han reclamat també "un conveni just".