Aquest fenomen astronòmic, anomenat popularment Llàgrimes de Sant Llorenç rep aquest nom a causa de la proximitat amb el dia de Sant Llorenç, i s'associa a les llàgrimes que va plorar aquest sant quan va ser martiritzat en una graella i cremat en una foguera.
Els estels realitzen una trajectòria de 135 anys cada vegada que fan una volta al Sol, i és un cop a l'any que la Terra travessa la cua del cometa. Quan la Terra travessa aquest punt, les partícules de pols i sorra creuen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 quilòmetres per segon, i per aquest motiu, les minúscules partícules del cometa produeixen impressionants traces de llum que es veuen des de la Terra. Finalment, aquest polsim es crema per complet a una alçada de 100 quilòmetres per damunt de la superfície terrestre.
Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel aquesta nit, però per la seva trajectòria poden procedir d’un punt situat en la constel·lació de Perseu, d’aquí el seu nom. Tot i això, es recomana observar a 40 graus d’aquesta, prenent com a guies les constel·lacions de Taure, Andròmeda, o bé l’Óssa Menor.
Consells per veure els estels
Per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç no serà necessari utilitzar telescopis ni cap altre instrument òptic. Ara bé, aquells qui vulguin gaudir plenament d'aquest espectacle astronòmic han de tenir en compte que com més lluny estiguin d'indrets amb contaminació lumínica millor. Segons els experts, els punts elevats, especialment les muntanyes, permeten veure'ls perfectament sense necessitat d'utilitzar cap telescopi o aparell especial.
La nit de dijous a divendres serà la millor per veure la pluja d'estels. Veniu? --> https://t.co/e7XlSFvGSr pic.twitter.com/7XcDJ7dgC7
— Refugi serra Ensija (@RefugiEnsija) 10 d’agost de 2016