
Un dels dos grans passadissos que connecten el gimnàs amb la sala d'espera Foto: Aida Morales
L'Hospital Comarcal sant Bernabé de Berga ofereix un nou programa de tractament integral i rehabilitació de pròtesis de maluc i genoll que és pioner arreu de Catalunya. Aquest es va començar a implementar el 2014, com un avanç “important” respecte de les cirurgies que es feien fins el moment. La seva bona acollida ha fet que, des del març, Berga s'hagi convertit en la seu de diversos cursos de formació a professionals d'arreu del país.
A hores d'ara, ja han rebut formació l'hospital de Badalona, Sant Joan Despí, Olot, Campdevànol, Palamós i Sant Celoni, i està previst que en els propers mesos puguin participar en el programa els professionals dels centres de Calella-Blanes, Mora d'Ebre i Sant Pere de Ribes.
Mitjançant aquest Programa de Rehabilitació Intensiva Funcional es fomenta l'autonomia del malalt des del principi, hi ha menys infeccions urinàries perquè no s'utilitzen sondes, l'estada hospitalària es redueix de sis a tres dies, hi ha menys complicacions, menys atròfia muscular i inflamació, es millora la mobilitat final del genoll, es redueix de forma important el perill de trombosis venoses, les ferides cicatritzen millor i, en conjunt, disminueix el dolor.
Segons ha explicat l'hospital, els malalts que, de moment, han estat sotmesos a una cirurgia a partir del PRIF han qualificat amb un 9,1 sobre 10 aquest nou sistema, després d'haver-los implantat una pròtesi de maluc o genoll.